Pasangan instafamous rentas negeri sambut ‘anniversary’ dipenjara sehari, denda RM2,500 

0
313
Gambar pasangan tersebut ketika melancong ke sebuah lokasi dengan merentas negeri


KUALA LUMPUR – Satu pasangan instafamous dijatuhkan hukuman penjara sehari dan denda RM2,500 di Mahkamah Majistret di sini, selepas mengaku bersalah memberi maklumat palsu bagi mendapatkan kebenaran rentas negeri untuk berbulan madu.

Tertuduh, Azharique Shah Abdul Jalil, 23 dan isterinya, Iram Naz Hafiz Sabir Muhammed, 25, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Wong Chai Sia.

Mengikut kertas pertuduhan, pasangan itu pada jam 2 petang 15 Mac lalu, ketika membuat permohonan untuk merentas negeri ketika Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ke Johor, memberikan maklumat palsu secara bertulis kepada Ketua Balai Balai Polis Wangsa Maju, Asisten Superintendan Fairul Nizam Anuar.

Dengan itu, mereka didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 22 (D) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 yang jika sabit kesalahan boleh dipenjarakan hingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya Wan Ahmad Hakimi Wan Ahmad Jaafar manakala pasangan itu tidak diwakili peguam.

Terdahulu, Wan Ahmad Hakimi memohon mahkamah menjatuhkan hukuman penjara kerana ia membabitkan isu keselamatan orang awam.

“Seperti dilihat dalam ‘instastory’ (muat naik gambar dalam Instagram) ada kata pujuk polis untuk rentas negeri, ini memberi kesan kepada orang awam.

“Sepatutnya kebenaran rentas negeri bukan untuk tujuan lain (tidak disalah guna). Kita lihat kes Covid-19 meningkat setiap hari.

“Dengan hukuman penjara, kita harap orang kena tuduh (OKT) dan individu lain tidak mengulangi perkara sama,” katanya seperti dipetik dalam laporan Berita Harian hari ini.

Dalam pada itu, Iram Naz dalam rayuannya memohon mahkamah tidak menjatuhkan hukuman penjara kerana dia adalah wakil tunggal untuk menyara keluarga.

“Saya memohon hukuman minimum dan tidak dipenjarakan. Kami tidak akan ulangi kesalahan yang sama lagi selepas ini.

Iram Naz dalam rayuannya memohon mahkamah tidak menjatuhkan hukuman penjara kerana dia adalah wakil tunggal untuk menyara keluarga.

“Saya memohon hukuman minimum dan tidak dipenjarakan. Kami tidak akan ulangi kesalahan yang sama lagi selepas ini.

“Kami hanya membuat tempahan penginapan hotel pada 26 Disember lalu, ketika rentas negeri dibenarkan untuk menyambut ulang tahun perkahwinan namun ditunda beberapa kali.

“Kami cuba batalkan tempahan itu namun hotel tidak mahu kembalikan wang deposit menyebabkan kami meneruskan hasrat untuk merentas negeri pada 17 Mac lalu,” katanya.

Sementara itu, Azharique Shah mengaku mengambil ringan ketika mengisi borang rentas negeri dengan memberi alamat lain.

“Saya tidak sangka akan jadi macam ini kerana isteri ada rumah di Johor dan alamat diberikan itu mengikut alamat kad pengenalan isteri di Johor,” katanya.

Selepas mendengar hujahan daripada kedua-dua pihak, Chai Sia kemudian memerintahkan pasangan itu dipenjara selama sehari bermula hari ini dan masing-masing didenda RM2,500.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here