Bank Rakyat tawarkan lanjutan Moratorium

0
12138
Gambar Hiasan

CYBERJAYA – Tempoh Bantuan Bayaran Pembiayaan Bersasar Bank Rakyat yang akan berakhir pada 30 Jun ini akan dilanjutkan untuk pelanggan yang masih terkesan akibat pandemik Covid-19.

Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Bank Rakyat, Datuk Syed Abdul Aziz Syed Hassan berkata, Bank Rakyat sentiasa peka dan amat prihatin terhadap situasi terkini yang masih tidak stabil.

“Selaras dengan pengumuman berhubung Bantuan Bayaran Pembiayaan Bersasar oleh Persatuan Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (AIBIM) pada 12 Mei 2021, Bank Rakyat komited untuk membantu pelanggan merancang komitmen pembiayaan mereka menerusi program bantuan pengurusan kewangan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Katanya, antara kriteria pelanggan yang boleh memohon bantuan ini adalah pelanggan yang telah diberhentikan kerja dan masih belum mendapat pekerjaan baharu, pelanggan yang masih dalam tempoh bercuti tanpa gaji, pelanggan yang mengalami pengurangan gaji atau pendapatan serta pelanggan yang pasangannya turut terjejas.

Selain itu katanya, Bank Rakyat turut menawarkan bantuan bersasar kepada individu terjejas yang bekerja sendiri atau perusahaan kecil dan sederhana dengan memberikan fleksibiliti dalam pembayaran pembiayaan.

Permohonan lanjutan Bantuan Bayaran Pembiayaan Bersasar ini boleh dibuat mulai 1 Julai 2021 dan pelanggan perlu menghubungi bank menerusi e-mel di [email protected] dengan menyertakan nama penuh, nombor kad pengenalan dan nombor telefon bimbit untuk dihubungi.

Pelanggan juga boleh menghubungi Pusat Panggilan di talian 1300800800 atau mengunjungi cawangan Bank Rakyat yang berdekatan untuk merancang pembayaran pembiayaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here