Kes baharu di Kelantan boleh mencecah 1,000 kes sehari

0
42
Gambar Hiasan

KOTA BHARU – Kes positif baharu Covid-19 di Kelantan dijangka mencecah sehingga 1,000 kes sehari bermula bulan depan.

Jangkaan tersebut berdasarkan nisbah jangkitan wabak itu berbanding jumlah penduduk negeri ini yang sangat tinggi sekarang.

Dr,Izani Husin

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan,  Dr. Izani Husin berkata, selain nisbah jangkitan, kegagalan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) dalam tempoh sambutan Aidilfitri lalu mula menunjukkan kesan apabila kes positif harian tinggi dicatat dalam tempoh beberapa hari lepas.

“Nisbah jangkitan berbanding penduduk sangat tinggi, sebagai contoh Kota Bharu mencatat 583 kes daripada 100,000 penduduk pada masa ini.

“Kita jangka kes akan naik lagi kerana wabak Covid-19 sudah berada dalam komuniti secara besar-besaran. Sebelum ini kita sudah ingatkan kalau tidak patuhi SOP, selepas raya kes dijangka naik, jangkaan itu tepat. Lihat pada trend sekarang, Jun ini kes boleh mencecah hingga 1,000 sehari,” katanya seperti dilaporkan Bernama hari ini.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mesyuarat Jawatankuasa Kerja Keselamatan Negeri di Kota Darulnaim yang dipengerusikan Menteri Besar Datuk Ahmad Yakob, di sini hari ini.

Semalam, Kelantan mencatat 612 kes positif COVID-19 dengan 7,869 kes aktif.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here