Kuah laksa: Jangan gaduh pasal laksa, guna ikan apa pun boleh-Tunku Azizah

0
570
Tunku Azizah menunjukkan cara chap laksa di Instgram peribadi baginda hari ini.

CYBERJAYA – Isu jenis ikan yang digunakan dalam kuah laksa yang menjadi pendebatan di media sosial turut mendapat perhatian Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Tunku Azizah bertitah di laman Instagram agar rakyat tidak berkelahi antara satu sama lain hanya disebabkan berlainan pendapat tentang bahan masakan yang digunakan untuk memasak laksa.

“Kita jangan gaduh pasal laksa. Tepuk dada, tanya selera. Mahu guna ikan apa pun boleh. Udang hidup, udang kering ataupun ikan masin. Yang penting tumis betul-betul,” kata Tunku Azizah.

Nasihat yang diberikan oleh Tunku Permaisuri Agong mendapat sokongan daripada pengguna laman Instagram yang lain termasuk beberapa orang chef selebriti.

Pada pasting Instagram peribadi baginda itu juga, Tunku Azizah turut menunjukkan cara menunjukkan cara-cara ‘cuai laksa’.

Tulis baginda, “ orang Johor pandai chap laksa spageti tapi orang Pahang pandai chap laksa tepung dan orang Terengganu pandai chap laksa beras’.

Sebelum ini, terdapat satu komen dari pengguna laman Facebook yang menyatakan, usah jatuhkan martabat orang dengan menggunakan ikan kembung dan ikan selayang dalam masakan laksa.

“Kalau tiada ikan parang, gunalah ikan tenggiri. Jangan jatuhkan ‘standard’ kami orang Johor dengan menggunakan ikan selayang dan kembung. Itu ‘standard’ orang utara dan timur,” komen Siti Rahmah Ahmad.

Komen tersebut mendapat pelbagai reaksi netizen dan terdapat satu komen yang menyelar kenyataan tersebut.

“Sekurang-kurangnya kami tidak tertukar laksa dan spageti untuk digunakan di dalam masakan. Apa guna buat laksa tetapi menggunakan spageti. Itulah, orang nak masak laksa, dia nak masak juga,” komen Mastika Halim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here