Malaysia sedia hantar tentera pengaman ke Palestin

0
132
Bumi Palestin dihujani tembakan oleh rejim Israel

KUALA LUMPUR – Malaysia bersedia menghantar bantuan tentera pengaman ke Palestin sekiranya mendapat permintaan daripada Persatuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, bagaimanapun berkata, buat masa ini masih belum ada permintaan daripada PBB untuk Malaysia berbuat demikian.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

“Kita tidak boleh secara sendirian menghantar anggota tentera kita ke luar negara kerana tertakluk kepada undang-undang antarabangsa. 

“Kalau PBB meminta negara seperti Malaysia di bawah panji-panji PBB sebagai pasukan pengaman, Insya-Allah kita boleh bantu tetapi ia mesti menerusi jemputan PBB,” katanya kepada pemberita semalam.

Terdahulu, Ismail Sabri semalam menghadiri sesi Taklimat Kesiagaan Perkhidmatan Kesihatan ATM Dalam Membantu Negara Menghadapi Covid-19 di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan.

Hadir sama, Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Affendi Buang. 

Menurut Ismail Sabri, tentera Malaysia sudah banyak menyertai pelbagai misi sebagai pasukan tentera pengaman di bawah panji-panji PBB ke Lubnan, Filipina, Sudan, Sierra Leon serta Congo. 

Dalam pada itu, Affendi ketika ditanya mengenai kemungkinan berlaku ancaman serangan siber oleh Israel, berkata pihaknya mempertingkatkan tahap keselamatan sistem pertahanan siber di peringkat Angkatan Tentera Malaysia (ATM). 

“Kita memantau setiap masa sejak dua minggu lalu dan meningkatkan tahap keselamatan siber. Kita juga membuat kesediaan dengan melihat jika ada elemen serangan siber yang masuk ke atas keupayaan siber pertahanan,” katanya. 

Affendi berkata, pemantauan dilakukan oleh Pusat Operasi Pertahanan Siber ATM (CDOC) serta Bahagian Siber dan Elektromagnetik Pertahanan (BSEP).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here