Polis buka kertas siasatan terhadap Pengerusi Prasarana

0
409
Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman tidak memakai pelitup muka ketika sidang akhbar semalam

KUALA LUMPUR – Polis mengesahkan pihaknya akan membuka satu kertas siasatan terhadap Pengerusi Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana), Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman.

Siasatan dilakukan selepas Tajuddin didapati tidak memakai pelitup muka ketika sidang akhbar sebaik meninjau insiden kemalangan membabitkan dua buah tren di Stesen KLCC semalam.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah berkata, siasatan akan dijalankan oleh polis Dang Wangi di bawah dua akta.

“Kes akan disiasat di bawah Seksyen 21A Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta342) dan Peraturan 17(1), Peraturan-Peraturan Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit(Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan 2021.

“Kesemua yang terlibat dalam kes ini akan dipanggil ke Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi untuk memberi keterangan dalam masa terdekat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut, kertas siasatan akan diserahkan kepada Pejabat Pendakwa Raya sebaik siasatan terhadap kes tersebut selesai dijalankan.

“Polis Diraja Malaysia turut menasihati orang ramai agar terus mematuhi prosedur operasi standard yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara.

“Kegagalan mematuhi sop ini membolehkan tindakan diambil di bawah undang-undang dan peraturan yang masih berkuat kuasa,” tegasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here