Puntung rokok dipercayai jadi punca kereta meletup di Kelantan

0
302
Kejadian yang berlaku semalam mengakibatkan mangsa maut di tempat kejadian dalam keadaan mengerikan.

KOTA BHARU – Puntung rokok dipercayai menjadi punca dalam kejadian sebuah kereta yang membawa muatan mercun bola yang meletup di Simpang Empat Lampu Isyarat, Kampung Sireh semalam.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat berkata, maklumat itu diperoleh daripada beberapa orang saksi yang melihat mangsa cuba membuang puntung rokok sebelum kereta jenis Proton Iswara Aeroback dipandunya meletup kira-kira pukul 5.30 petang.

“Ketika kejadian, sebuah kereta yang berada di hadapan kereta mangsa telah berhenti di persimpangan itu ekoran lampu isyarat merah.

“Ketika itu, ada saksi melihat mangsa cuba membuang puntung rokok keluar dari cermin yang dibuka dalam keadaan sempit sebelum kereta tersebut meletup,” katanya ketika ditemui pemberita hari ini.

Menurut Shafien, polis sedang menyiasat mercun bola yang dibawa oleh mangsa, Wan Hassan Wan Ali, 48, dalam kuantiti banyak di dalam keretanya.

Katanya, sehubungan dengan itu, pihaknya juga masih menyiasat penglibatan mangsa terlibat dengan kegiatan penyeludupan mercun selain semua barangan yang dibawa di dalam kereta itu dijual secara borong atau runcit.

“Semakan lanjut turut mendapati Wan Hassan mempunyai rekod jenayah berkaitan kes penyalahgunaan dadah dan pecah rumah.

“Selain itu, tiga daripada empat mangsa termasuk anggota polis dan kakitangan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) masih dirawat di Hospital Raja Perempuan Zainab II di sini. Keadaan semua mangsa dilaporkan stabil dengan salah seorang mangsa sudah dibenarkan pulang,” katanya.

Dalam pada itu katanya, siasatan turut mendapati, kejadian itu memberi impak besar apabila kesan letupan kereta itu tersebar sehingga 100 meter dari lokasi kejadian.

Katanya, kejadian itu merupakan kes terbesar dan pertama kali berlaku di negeri ini sehingga polis Kelantan memerlukan bantuan pasukan Unit Bom, Bukit Aman untuk menjalankan siasatan untuk mengenal pasti punca letupan itu.

“Kita juga meminta orang ramai terutama penduduk sekitar yang terkesan supaya tampil membuat laporan untuk memudahkan polis menilai jumlah kerugian yang dialami.

“Saya juga berharap kepada pengguna jalan raya supaya bersabar kerana beberapa laluan di lokasi kejadian ditutup sementara sebelum kerja-kerja siasatan selesai,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here