Bayaran saguhati sukarelawan dinaikkan kepada RM100-PM

0
42
Gambar Fail

TANGKAK – Bayaran saguhati sukarelawan kesihatan yang bertugas di lapangan termasuk Pusat Pemberian Vaksin (PPV) dan Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) dinaikkan daripada RM50 kepada RM100 bermula bulan ini.

Bayaran saguhati yang memberi manfaat kepada kira-kira 19,000 sukarelawan di seluruh negara itu diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin selepas mengadakan lawatan ke PPV Dewan Muafakat Johor Bukit Gambir hari ini.

Perdana Menteri berkata, beliau telah mengarahkan Kementerian Kewangan untuk mengkaji semula kadar bayaran kepada sukarelawan supaya dapat ditambah jumlahnya dan bilangan penerima juga diperluas secepat mungkin.

“Jadi kerajaan bersetuju bayaran saguhati ini ditingkatkan kepada sukarelawan yang bertugas melebihi 12 jam sehari bermula Jun ini, yang melibatkan implikasi kewangan tambahan berjumlah RM180 juta,” katanya.

Mengulas lanjut ujarnya, kenaikan elaun berkenaan merupakan pengiktirafan kerajaan kepada jasa dan sumbangan golongan itu yang antara lain bertungkus lumus berusaha memastikan rakyat Malaysia dapat menerima suntikan vaksin dengan teratur dan cepat.

Dalam pada itu ujarnya, bagi memenuhi aspirasi Pelan Pemulihan Negara, kerajaan juga telah memutuskan bahawa PPV di seluruh negara akan mula beroperasi tujuh hari seminggu dengan masa operasi dilanjutkan.

“Keputusan ini selaras untuk membuktikan keseriusan kerajaan dalam meningkatkan kadar vaksinasi di seluruh negara yang terus menerus menunjukkan peningkatan yang memberangsangkan setiap hari.

“Pada Julai dan Ogos ini bekalan vaksin yang diterima akan meningkat lebih kurang 16 juta dos dan penerima vaksin juga bakal bertambah daripada hampir 250,000 sehari kepada 400,000 sehari berdasarkan penyampaian vaksin yang kita sudah tempah,” tambahnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here