Felcra sediakan bantuan untuk lebih 10,000 peserta terkesan dengan Covid-19

0
42
Gambar hiasan

CYBERJAYA – Felcra Berhad (Felcra) akan menyediakan bantuan berupa peruntukan bantuan bakul makanan bagi meringankan beban peserta Felcra yang berada di seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Felcra, Mohd Nazrul Izam Mansor berkata, usaha tersebut dibuat bagi membantu peserta tanah rancangan itu yang mengalami kepayahan akibat pandemik secara berperingkat dan berterusan.

“Felcra akan berusaha membantu para peserta yang mengalami kepayahan akibat pandemik secara berperingkat dan berterusan, bermula dengan penyediaan peruntukan bantuan bakul makanan berjumlah RM500,000 untuk diagihkan kepada sejumlah 10,000 peserta di 38 kawasan berpenempatan Felcra,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam pada itu, katanya, bagi meningkatkan kadar pengambilan vaksinasi dalam kalangan peserta Felcra, pihaknya juga bekerjasama dengan pihak-pihak berwajib untuk menjayakan inisiatif Program Vaksinasi Berkelompok.

Mohd Nazrul Izam Mansor

Katanya, program itu telah dimulakan di 38 kawasan berpenempatan tersebut, supaya 112,337 peserta dan ahli keluarga di luar bandar ini dapat disantuni dan menerima vaksinasi Covid-19 untuk membesarkan lagi lingkungan imuniti berkelompok di seluruh negara.

Sementara itu, menyentuh mengenai Pelan Pemulihan Negara, Pengerusi Felcra, Yamani Hafez Musa berkata, pihaknya akan memberikan komitmen penuh untuk memastikan keperluan asas disediakan demi kesinambungan setiap peserta dan masyarakat.

“Felcra mengambil maklum akan halatuju Pelan Pemulihan Negara dan sedang bekerjasama rapat dengan Kementerian Kewangan, Menteri Kewangan Diperbadankan (MKD) dan Kementerian Pembangunan Luar Bandar untuk menjalankan usaha-usaha berhubung pelan ini.

Yamani Hafez Musa

“Kami memberikan komitmen untuk memastikan keperluan asas demi kesinambungan setiap peserta dan masyarakat sekeliling setiap projek Felcra diberikan keutamaan, agar mereka yang terkesan dengan pandemik Covid-19 terutamanya mereka yang hilang punca pendapatan dapat disantuni secara bersasar dan sebaik mungkin,” ujarnya.-MT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here