Maqis rampas 225 tan kelapa kering dari Papua New Guinea

0
105
Gambar Maqis

PASIR GUDANG – Sebanyak 225 tan kelapa kering yang cuba dibawa masuk dari Papua New Guinea berjaya ditahan pihak berkuasa di Pelabuhan Pasir Gudang pada Selasa lalu.

Pengarah Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) Johor, Hizzuan Hasim, kelapa kering dianggarkan bernilai RM778,500 itu dibawa menggunakan 16 kontena.

Hizzuan berkata, pemeriksaan rutin pihaknya pada pukul 8 pagi Selasa lalu menemukan serangga perosak yang disyaki dari spesies necrobia rufipes pada kelapa kering berkenaan.

“Pihak kami juga mendapati nombor rujukan permit tidak dicatatkan pada sijil fitosanitasi yang dikemukakan. Ejen penghantaran diambil keterangan dan dilepaskan.

“Kes akan disiasat di bawah Seksyen 14 Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 [Akta 728] kerana mengimport produk pertanian yang dipercayai mempunyai perosak, penyakit atau bahan cemar,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Selain itu katanya, bagi kesalahan kedua atau yang berikutnya, pesalah boleh didenda tidak lebih RM150,000 atau dipenjara tidak melebihi tujuh tahun, atau kedua-duanya.

“Maqis menasihati semua pengimport dan pengeksport sentiasa mengikut peraturan yang telah ditetapkan oleh kerajaan agar kawalan penyakit haiwan, ikan, tumbuhan serta jaminan keselamatan makanan terpelihara di Malaysia,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here