Pandu uji kereta: Polis sudah rekodkan keterangan MB Kedah

0
147
Kereta yang dikatakan dipandu uji oleh Menteri Besar Kedah, Mohamed Sanusi Md Nor

BUKIT MERTAJAM – Polis mengesahkan pihaknya telah merekodkan keterangan Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor berhubung dakwaan beliau memandu uji kereta di sebuah pusat jualan dan pameran kenderaan di Autocity Juru

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, ACP Shafee Abd Samad berkata, selain Muhammad Sanusi, pihaknya juga telah merekodkan keterangan empat individu lain bagi membantu siasatan.

“Setakat ini lima orang telah direkodkan keterangan termasuk Menteri Besar (Muhammad Sanusi) dan polis masih dalam tindakan untuk melengkapkan siasatan kes itu.

“Sebaik sahaja kertas siasatan siap, kami akan segera merujuk ke pejabat Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan selanjutnya,” katanya seperti dilaporkan Bernama.

Shafee berkata siasatan dilakukan mengikut Seksyen 269 Kanun Keseksaan dan Peraturan 17(1) Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2021.

Beberapa hari lalu, tular di media sosial gambar dan video memaparkan individu dipercayai Muhammad Sanusi memandu uji sebuah kereta, sedangkan negara kini berada di bawah sekatan pergerakan penuh dan pusat jualan serta pameran kenderaan antara sektor yang tidak dibenarkan beroperasi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here