Tentera Israel tangkap pemimpin Hamas

0
463
Jamal A-Tawil

BAITULMAQDIS – Seorang pemimpin Hamas ditangkap di Tebing Barat kerana dituduh menubuhkan sebuah pangkalan untuk kumpulan pejuang Palestin di wilayah tersebut.

Menurut laporan AFP, tentera Israel memaklumkan mereka telah menangkap pemimpin Hamas iaitu, Jamal Al-Tawil di bandar Ramallah lewat Selasa lalu.

Rejim zionis menyatakan Jamal Al-Tawil aktif ketika mengendalikan protes-protes anti-Israel dan menubuhkan semula ibu pejabat Hamas di Ramallah.

AFP turut melaporkan bahawa jurucakap Hamas, Hazem Qassem mengesahkan penangkapan tersebut

Tangkapan itu berlaku selepas gencatan senjata dipersetujui antara rejim Zionis dengan Hamas setelah berlaku pertempuran selama 11 hari antara kedua-dua pihak berikutan ketegangan yang berlaku di Baitulmaqdis.

Dalam pada itu, jurucakap Kementerian Dalam Negeri Hamas di Gaza, Iyad al-Bozom berkata, dua pejuang pergerakan tersebut terkorban ketika cuba mematikan bahan bahan letupan milik tentera Israel di Gaza.

Israel telah menangkap berpuluh-puluh pejuang Hamas sejak beberapa minggu lalu di Tebing Barat termasuk beberapa pejuang pergerakan tersebut yang merancang bertanding dalam pilihan raya Palestin yang sepatutnya diadakan pada Mei lalu tetapi ditangguhkan oleh Presiden Palestin, Mahmoud Abbas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here