Varian Delta Covid-19 serang Israel

0
376

BAITULMUQADDIS – Varian Delta Covid-19 kini mula menyerang Israel termasuk beberapa individu yang telah menerima suntikan vaksin.

New York Post melaporkan, sebahagian daripada yang dijangkiti varian Delta Covid-19 itu ialah mereka yang menerima suntikan jenis Pfizer.

Ketua Jawatankuasa Penasihat Covid-19 Israel, Ran Balicer berkata, kira-kira 90 peratus jangkitan baharu di negara ini berkemungkinan disebabkan oleh varian Delta.

 “Kuman itu  menular dengan pantas sejak pertama kali muncul di India. Penularan varian Delta dalam masyarakat tempatan telah mengubah impak jangkitan Covid-19,” kata Balicer.

Selain itu katanya, kanak-kanak di bawah usia 16 tahun  yang kebanyakannya belum mendapat suntikan vaksin merupakan golongan paling ramai dalam jangkitan kes baharu.

Namun begitu, terdapat juga separuh golongan dewasa yang turut dijangkiti varian itu sudah dianggap divaksin sepenuhnya apabila selesai mengambil dos kedua Pfizer, dua minggu lalu.

Tambah beliau, pengesanan kes terbaharu jangkitan varian Delta menunjukkan biarpun vaksin Pfizer berkesan, namun tidak bertindak melindungi sistem imunisasi badan 100 peratus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here