25 warga Bangladesh didenda RM5,000 langgar SOP Aidiladha

0
404
Warga Bangladesh yang ditahan kerana melanggar SOP

GEORGETOWN – Sebanyak 25 warga Bangladesh didenda RM5,000 seorang selepas mengaku bersalah melanggar prosedur operasi standard (SOP) dengan berhimpun beramai-ramai pada Aidiladha lalu.

Denda berkenaan dijatuhkan selepas kesemua mereka mengaku bersalah ketika pertuduhan dibacakan dihadapan Hakim Norsalha Hamzah di Mahkamah Sesyen Georgetown hari ini.

Mengikut pertuduhan, mereka yang berumur antara 23 hingga 41 tahun itu didakwa berhimpun bersama orang lain bagi maksud sosial di dalam sebuah rumah di Taman Desa Mutiara di Batu Maung pada jam 9 malam, Selasa lalu.

Menurut laporan Harian Metro, Kesalahan itu didakwa mengikut Peraturan 10(1) Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) P.U (A) 293/2021.

Ia memperuntukkan hukuman denda tidak lebih RM50,000 atau penjara tidak lebih enam bulan atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Norsalha kemudian menjatuhkan hukuman denda RM5,000 kepada setiap tertuduh dan penjara selama dua bulan sekiranya mereka gagal membayar denda itu.

Dalam pada itu, mahkamah turut diberitahu bahawa kesemua tertuduh bekerja sebagai buruh binaan di bawah satu syarikat namun hanya 21 daripada mereka mempunyai dokumen pengenalan diri yang sah.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Rais Imran Hamid manakala 21 tertuduh diwakili peguam menerusi majikan mereka, Muhammad Arif Shaharuddin.

Difahamkan, mereka ditahan selepas polis menyerbu sebuah rumah di Batu Maung hasil aduan orang awam yang mendakwa sekumpulan warga asing sedang mengadakan jamuan dipercayai bagi meraikan sambutan Aidiladha.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here