8 orang termasuk ketua balai ditahan ketika sedang berpesta liar dalam balai polis

0
7216
Polis

KUALA LUMPUR – Seorang Ketua Balai Polis (OCS) Sub Inspektor ditahan bersama tiga anggotanya dan empat wanita orang awam ketika sedang berhibur dalam sebuah bilik khas di balai polis diketuainya, dalam daerah Kajang di sini, petang semalam.

Aktiviti maksiat itu terbongkar selepas
pasukan daripada Jabatan Integriti Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman menyerbu balai polis berkenaan pada pukul 6 petang semalam, sebaik menerima maklumat daripada orang awam.

Memetik laporan Berita Harian, ketika serbuan, sebahagian daripada mereka dipercayai sedang menari sambil berhibur dengan minuman keras serta meminum air ketum dalam sebuah bilik di tingkat dua balai berkenaan.

Anggota polis dan wanita yang ditahan sedang menari dan berkaraoke di dalam bilik gelap yang dipasang lampu berputar bagaikan dalam disko.

Hasil pemeriksaan, polis menahan OCS berpangkat Sub Inspektor, dua Koperal dan seorang Koperal Sokongan serta empat wanita orang awam berusia antara 21 hingga 37 tahun.

Polis juga turut merampas botol minuman keras, pembesar suara, lampu disko, peralatan sistem pembesar audio, perakam, mikrofon dan satu unit tv.

Turut dirampas lima botol mengandungi air ketum serta gambar lucah salah seorang anggota yang ditahan bersama seorang wanita.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman, Datuk Azri Ahmad mengesahkan kejadian terbabit, sambil berkata tangkapan dijalankan atas maklumat salah laku yang jelas.

“Tindakan pegawai, anggota dan orang awam terbabit yang berhibur di sebuah bilik di balai berkenaan dengan berkaraoke adalah menyalahi prosedur operasi standard (SOP) Covid-19.

“Tangkapan dijalankan oleh pegawai dan anggota JIPS Bukit Aman selepas mendapati tindakan itu jelas melanggar SOP.

“Kita tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak jika mereka didapati melanggar peraturan atau SOP yang ditetapkan,” katanya memetik laporan yang sama hari ini.

Pada masa ini, katanya, siasatan lanjut sedang dijalankan termasuk mengambil tindakan mengikut Seksyen 269 Kanun Keseksaan kerana perbuatan cuai yang mungkin boleh menyebabkan jangkitan apa-apa penyakit berjangkit yang boleh membahayakan nyawa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here