AKSB: Pemilik syarikat perunding ditahan reman selama 3 hari

0
66
SPRM

KOTA BHARU – Seorang pemilik syarikat perunding penyelenggaraan air menjadi suspek terbaharu ditahan reman bagi membantu siasatan berhubung kes rasuah berkaitan projek kepada Air Kelantan Sendirian Berhad (AKSB) bernilai lebih RM851,000.

Lelaki berusia 55 tahun itu ditahan reman selama tiga hari bermula hari ini sehingga Rabu ini di Mahkamah Majistret di sini.

Memetik laporan Harian Metro, perintah tahanan reman dikeluarkan oleh Penolong Pendaftar Mahkamah Majistret Kota Bharu, Nor Faezah Abdullah.

Menurut sumber SPRM, lelaki itu ditahan pada jam 8.10 malam tadi ketika jadir memberi keterangan di pejabat SPRM Kelantan.

“Lelaki itu ditahan untuk siasatan berhubung projek berkaitan skim bekalan air di sebuah daerah di negeri ini yang bernilai RM851,232.60.

“Pemilik syarikat perunding itu disiasat mengikut Seksyen 23 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Media sebelum ini melaporkan, SPRM menahan tiga lelaki termasuk seorang bekas pengurus besar AKSB Khamis lalu, bagi membantu siasatan berhubung kes rasuah yang membabitkan projek bernilai lebih RM27 juta antara 2015 dan 2019.

Dua lagi yang ditahan bersama bekas pengurus berumur 60 tahun itu adalah seorang pegawai AKSB yang berusia 39 tahun dan seorang pengurus projek sebuah syarikat berusia 43 tahun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here