Dewan Rakyat kembali bersidang hari ini, PM bentang PPN

0
24
Parlimen

KUALA LUMPUR- Ahli Parlimen kembali berkumpul di Parlimen hari ini untuk sidang khas Dewan Rakyat selepas lama tidak bersidang akibat pandemik Covid-19.

Menurut aturan mesyuarat di laman rasmi Parlimen, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan membentangkan Pelan Pemulihan Negara (PPN) hari ini.

Persidangan selama lima hari itu juga akan menyaksikan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba memberi penerangan mengenai tindakan menangani pandemik Covid-19.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin yang juga Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan dijadual menerangkan berkenaan program vaksinasi.

Sementara itu, Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz akan menerangkan mengenai pakej-pakej bantuan ekonomi.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob merangkap Menteri Pertahanan pula akan memberi penerangan mengenai pelaksanaan darurat, pada akhir mesyuarat.

Semasa sesi penerangan itu, Ahli Parlimen akan diberikan ruang untuk meminta penjelasan dan mengemukakan pandangan sebelum menteri memberi jawapan berhubung isu yang dibangkitkan.

Sebanyak 12 dokumen merangkumi tiga Proklamasi Darurat dan sembilan Ordinan Darurat akan dibawa ke dalam mesyuarat Dewan Rakyat, hari ini.

Mesyuarat Khas Penggal Ketiga Parlimen Ke-14 berlangsung selama lima hari, mulai hari ini sehingga 29 Julai dan 2 Ogos.

kesemua 220 Ahli Parlimen termasuk yang belum divaksin dibenarkan hadir ke Dewan Rakyat dengan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) yang ketat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here