Doktor kontrak nekad turun tunjuk perasaan esok pagi

0
2809
Gambar hiasan

CYBERJAYA – Meskipun ditawarkan kontrak lebih baik oleh kerajaan, doktor-doktor berstatus kontrak di seluruh negara tetap nekad untuk turun tunjuk perasaan esok bagi membela nasib mereka.

Menerusi kenyataan Hartal Doktor Kontrak, mereka akan bergerak keluar secara beramai-ramai sebagai tanda tunjuk perasaan daripada pusat kesihatan di bawah seliaan Kementerian Kesihatan di seluruh negara pada pukul 11 pagi, esok.

Katanya, pergerakan tersebut dilakukan berdasarkan tiga keadaan iaitu kategori tidak kritikal yang menuntut doktor kontrak berkumpul dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) di lobi hospital masing-masing dan bergerak keluar secara besar-besaran melalui pintu utama.

“Sebelum keluar, diminta (doktor kontrak) untuk passover perkara penting kepada pegawai perubatan yang masih ada di dalam wad untuk memastikan tiada pesakit yang terjejas rawatan.

“Digalakkan untuk membawa bersama plakad dan merakam video perarakan untuk dimuat naik ke media sosial,” katanya dalam satu kenyataan.

Bagi situasi di unit rawatan kritikal seperti Unit Rawatan Rapi (ICU), Unit Rawatan Rapi Pediatrik (PICU), Unit Rawatan Koronari (CCU) , Wad Kebergantungan Tinggi (HDW) dan Wad Rehabilitasi Koronari (CRW), pergerakan keluar tepat pada waktu itu hanya akan dilakukan selepas passover kepada doktor tetap yang bertugas pada hari berkenaan.

“Peraturan untuk bekerja dilaksanakan di sini. Jika diperlukan dan dipanggil oleh pihak atasan, semua yang terlibat diminta kembali ke stesen bertugas masing-masing.

Hartal Doktor Kontrak

“Bagi pasukan Covid-19, Pusat Kuarantin dan Rawatan Berisiko Rendah Covid-19 (PKRC), Pusat Penilaian Covid-19 (CAC), Pusat Pemberian Vaksin (PPV) dan hospital daerah, digalakkan hanya untuk melakukan solidariti dengan memegang plakad dan mengambil video untuk dimuat naik ke media sosial pada masa yang dijadualkan,” katanya.

Dilaporkan, sebanyak 24 hospital di seluruh negara dijangka menjadi pusat kepada gerakan hartal itu termasuk Hospital Tuanku Fauziah, Perlis; Hospital Sultanah Bahiyah dan Hospital Sultan Abdul Halim, Kedah; Hospital Pulau Pinang, Pulau Pinang; Hospital Raja Perempuan Zainab II, Kelantan; Hospital Taiping, Perak; Hospital Raja Permaisuri Bainun, Perak; Hospital Tengku Ampuan Afzan, Pahang; Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Pahang dan Hospital Sultan Ismail, Johor.

Hospital Sultanah Aminah, Johor; Hospital Melaka; Hospital Kuala Lumpur; Hospital Putrajaya; Hospital Sungai Buloh, Selangor; Hospital Selayang, Selangor; Hospital Shah Alam, Selangor, Hospital Ampang, Selangor dan Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Selangor;

Hospital Tuanku Jaafar Seremban, Negeri Sembilan; Hospital Umum Sarawak
Hospital Queen Elizabeth dan Hospital Tawau, Sabah dan Hospital Labuan turut terlibat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here