Individu sebar fitnah terhadap Ebit Lew, Caprice akan diambil tindakan tegas – Polis

0
1238
Caprice bersama Ebit Lew ketika di Kaherah, Mesir baru-baru ini

CYBERJAYA – Polis memberi amaran akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana individu yang cuba mensensasikan isu perselisihan faham prndakwah terkenal, Ebit Lew dan penyanyi rap, Ariz Ramli atau Caprice.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata, setakat ini tiada laporan atau kertas siasatan dibuka berhubung isu berkenaan.

Bagaimanapun, katanya, individu yang menyebar atau membuat kenyataan berbaur fitnah dan mengaibkan seseorang adalah menjadi kesalahan.

“Kesalahan itu boleh disiasat mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan (KK) kerana fitnah, Seksyen 504 KK sengaja mengaibkan dengan niat hendak membangkitkan pecah keamanan dan Seksyen 505 KK kenyataan yang boleh mendatangkan khianat awam.

“Siasatan juga boleh dibuat mengikut Seksyen 233(3) Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998 kerana penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Justeru, beliau menasihati orang ramai supaya tidak mensensasikan isu berkenaan dan tindakan tegas tanpa kompromi akan diambil jika mendapati wujud pelanggaran undang-undang.

Sejak beberapa hari lalu, Caprice mencetuskan kontroversi apabila ingin mendedahkan sesuatu mengenai kehadiran Ebit bersama pasukannya di Gaza, Palestin baru-baru ini.

Caprice bagaimanapun menunggu tarikh 21 Julai ini untuk membuat penjelasan lanjut mengenai perkara itu.

Bagaimanapun, Caprice hari ini tampil memohon maaf kepada pembesar, pemimpin dan seluruh rakyat Malaysia di atas segala kesilapannya kerana terlalu beremosi dalam usaha menjalankan misi bantuan ke Gaza, Palestin, baru-baru ini.-MT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here