Ismail Sabri dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri

0
580
Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

CYBERJAYA – Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Menurut Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan, Ahli Parlimen Bera itu juga kekal memegang jawatan di portfolio Menteri Pertahanan.

“Pelantikan ini akan dapat membantu
Perdana Menteri menguruskan pentadbiran negara dan memenuhi keperluan rakyat dalam keadaan negara sedang menghadapi krisis kesihatan dan ekonomi pada masa ini,” katanya hari ini.

Dalam pada itu, menurut kenyataan itu,
Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein pula dilantik sebagai Menteri Kanan Luar Negeri.

Katanya, sebagai Menteri Kanan, beliau akan
mengetuai Kluster Keselamatan yang sebelum ini diketuai oleh Ismail Sabri.

“Di samping itu, Perdana Menteri bersetuju supaya Hishammuddin membantu beliau dalam pelaksanaan Pelan Pemulihan Negara.

“Kedua-dua pelantikan ini telah disembah maklum kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan berkuatkuasa serta-merta.

“Adalah diharapkan pelantikan ini akan meningkatkan lagi keupayaan kerajaan Perikatan Nasional (PN) khususnya dalam menghadapi pandemik Covid-19, memperkuatkan perpaduan dalam kalangan parti-parti yang membentuk kerajaan dan memperkukuhkan Kerajaaan PN dengan tadbir urus yang telus, bebas rasuah dan berintegriti.-MT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here