Kelonggaran untuk penerima dua dos vaksin diumum selepas Aidiladha-TPM

0
298
Anggota Polis memeriksa dokumen kebenaran merentas daerah atau negeri penunggang motosikal pada Sekatan Jalan Raya (SJR) di Lebuhraya Persekutuan menghala ke Pusat Bandar berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 1 Jun 2021 hingga 14 Jun 2021.

KUALA LUMPUR- Kelonggaran buat penerima dua dos vaksin Covid-19 akan diumumkan selepas Hari Raya Aidiladha, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Ismail Sabri berkata, ketika ini, penelitian berhubung perkara itu sedang dilakukan oleh Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) sebelum dibentangkan kepada kerajaan.

“Seperti diumumkan Perdana Menteri bahawa kita akan beri kelonggaran kepada rakyat telah dapat dua dos vaksin, sekarang ini jawatankuasa teknikal sedang mengkaji secara terperinci.

“Siapa yang boleh bergerak, pergerakan dibebaskan untuk dapat dua vaksin, apa sektor perniagaan dilonggarkan apabila dapat dua vaksin. Perkara ini sedang diteliti, insya-Allah selepas hari raya (Aidiladha) nanti kita akan umumkan,” jelasnya.

Timbalan Perdana Menteri berkata demikian ketika melancarkan program Mindef Prihatin di Wisma Pertahanan hari ini.

Sebelum ini, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin memaklumkan bahawa kerajaan akan mengumumkan kelonggaran terhadap penerima lengkap dua dos vaksin minggu ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here