Tenaga pengajar didakwa palsukan dokumen pusat tahfiz

0
258
Tertuduh, Mohd Idrus [email protected] Kadir dibawa ke Mahkamah Sesyen Alor Setar hari ini

ALOR SETAR – Seorang tenaga pengajar pusat pengajian agama mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini, atas tuduhan menggunakan dokumen palsu dalam urusan rasmi membabitkan pusat pengajian tersebut pada 2015.

Tertuduh, Mohd Idrus [email protected] Kadir, 46, meminta untuk dibicarakan selepas pertuduhan dibacakan jurubahasa di hadapan Hakim Harmi Thamri [email protected]

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa dengan curang menggunakan dokumen iaitu ‘Cabutan Minit Mesyuarat Ahli Jawatankuasa Pengurusan Maahad Tahfiz Intan Sungai Petani Kali Ke-8’ yang palsu dalam urusan rasmi.

Mohd Idrus didakwa melakukan kesalahan itu di Pejabat Peguam Tetuan Badrul, Samad, Faik & Co pada 15 September 2015.

Berikutan itu, ia menjadi kesalahan mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun dan denda.

Tertuduh, Mohd Idrus [email protected] Kadir dibawa ke Mahkamah Sesyen Alor Setar hari ini

Pendakwaan dilakukan Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Mohd Zulfadli Azharudin, manakala tertuduh diwakili peguam, Saiful Izham Ramli.

Saiful dalam rayuannya memohon jaminan lebih ringan dikenakan berikutan anak guamnya hadir sendiri ke mahkamah selain dia menetap di negeri ini.

Berikutan itu, mahkamah menetapkan jaminan berjumlah RM5,000 dan seorang penjamin dikenakan ke atas tertuduh dengan sebutan semula kes ditetapkan pada 24 Ogos depan.

Sementara itu, tertuduh membayar wang jaminan di kaunter Kompleks Mahkamah Alor Setar berserta seorang penjamin.-MT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here