Thailand guna kereta api pindahkan pesakit Covid-19 dari Bangkok

0
34
Kesemua pesakit yang dipindahkan merupakan golongan yang berada pada kategori 1 dan 2.

BANGKOK – Kerajaan Thailand mula memindahkan pesakit Covid-19 dengan gejala ringan ke tempat asal mereka kereta api bagi meringankan beban yang dihadapi sistem kesihatan di Bangkok.

Kereta api pertama digunakan bagi tujuan itu telah meninggalkan Bangkok pagi semalam, dan membawa seramai 137 pesakit.

Menurut Bangkok Times, kesemua pesakit yang dipindahkan itu merupakan golongan yang berada pada kategori 1 dan 2, dan dihantar pulang ke tempas asal mereka di Ubon Ratchathani di timur laut Thailand.

Kata Menteri Kesihatan, Anutin Charnvirakul, pesakit yang dipindahkan merupakan golongan yang tidak berjaya diberi tempat rawatan di Bangkok.

“Proses ini dilakukan penuh berhati-hati, di bawah pemantauan kumpulan perubatan, dan tidak akan berhenti di mana-mana stesen lain.

“Setibanya di lokasi, mereka akan disambut oleh satu lagi kumpulan perubatan lengkap dengan ambulans (bagi memindahkan mereka ke pusat kesihatan,” kata Anutin.

Thailand turut dilaporkan menggunakan gerabak kereta api sebagai lokasi transit bagi pesakit Covid-19 sebelum dipindahkan ke hospital.

Pada hari ini, negara itu merekodkan pertambahan sebanyak 16,533 kes baharu, menjadikan jumlah kumulatif kes dilaporkan kepada 543,361.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here