Timbalan Mufti Selangor dilantik sebagai mufti yang baharu

0
96
Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj berkenan melantik Datuk Dr. Anhar Ophir dan Prof. Madya Dr. Miszairi Sitiris masing-masing sebagai mufti dan timbalan mufti yang baharu.

CYBERJAYA – Datuk Dr. Anhar Ophir hari ini dilantik secara rasmi sebagai Mufti Selangor berkuat kuasa 21 Mei lalu bagi menggantikan Datuk Mohd Tamyes Abd Wahid.

Pelantikan itu diperkenan oleh Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj selepas baginda berkenan berangkat mengurniakan Watikah Pelantikan Mufti Selangor dan Timbalan Mufti Selangor yang baharu di Istana Bukit Kayangan, Shah Alam.

Menurut kenyataan yang dimuat naik menerusi laman Facebook Selangor Royal Office, Anhar sebelum ini merupakan Timbalan Mufti Selangor sejak tahun 2016.

“Anak kelahiran Kapar, Klang ini memiliki kelulusan tertinggi Ijazah Doktor Falsafah (Feqh Wa Usuluh), Mumtaz dari The World Islamic Sciences And Education University (WISE), Jordan. Beliau juga memperoleh Ijazah Sarjana (Falsafah Islamiah), Mumtaz dari Universiti Kaherah, Mesir.

“Sejak tahun 2007, beliau juga bertindak selaku Pensyarah Kanan di Jabatan Pengajian Islam, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). Antara kertas kerja yang pernah dihasilkan beliau bertajuk Kepentingan Bermazhab Di Sisi Ahli Sunnah Wal Jamaah,” katanya.

Dalam pada itu, katanya, jawatan Timbalan Mufti Selangor pula kini diambil alih oleh Prof. Madya Dr. Miszairi Sitiris.

“Beliau berkelulusan Ijazah Doktor Falsafah IRKH (Fiqh dan Usul Al-Fiqh) dari Universiti Islam Antarabangsa (IIUM). Beliau sebelum ini bertugas sebagai Pensyarah di IIUM sejak tahun 1996. Antara artikel beliau yang pernah diterbitkan bertajuk Tuntutan Harta Sepencarian Dalam Kes Kematian di bawah Jurnal Undang-undang Malaysia.

“Dalam pada itu, Sultan Selangor bertitah menggesa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan Jabatan Kesihatan negeri Selangor supaya mempercepatkan proses vaksinasi Covid-19 kepada para imam, bilal dan siak di masjid-masjid dan surau-surau serta Jurunikah di seluruh negeri itu.

“Ia sebagai persediaan awal bagi membolehkan masjid dan surau dibuka untuk lebih ramai jemaah khususnya bagi menunaikan solat Jumaat, bergantung kepada perkembangan terkini Pelan Pemulihan Negara (PPN).

“Baginda berpandangan adalah penting untuk imam, bilal dan siak serta jurunikah ini diberi keutamaan memperoleh vaksin Covid-19 secepat mungkin sebagai perlindungan kerana tugas mereka terdedah kepada risiko jangkitan yang lebih tinggi,” ujarnya.-MT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here