WHO beri amaran varian lebih berbahaya dijangka menular

0
358
WHO

GENEVA – Jawatankuasa Kecemasan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran varian baharu Covid-19 yang ‘lebih berbahaya’ dijangka menular ke seluruh dunia.

Memetik laporan AFP, penularan varian baharu itu berkemungkinan lebih sukar untuk dikawal.

Malah Pengerusi jawatankuasa itu, Didier Houssin turut mengakui bahawa ‘trend terkini membimbangkan’.

Katanya, satu setengah tahun selepas WHO pertama kali mengumumkan menerusi Kecemasan Kesihatan Awam Kebimbangan Antarabangsa (PHEIC) – tahap amaran tertinggi – ‘kita masih mengejar virus ini dan virus itu masih mengejar kita’.

“Pandemik ini tetap menjadi cabaran di seluruh dunia dengan negara-negara yang memenuhi tuntutan kesihatan, ekonomi dan sosial yang berlainan.

“Negara-negara dengan akses maju kepada vaksin serta mempunyai sumber sistem kesihatan yang baik berada di bawah tekanan untuk membenarkan masyarakat kembali semula seperti kehidupan asal,” katanya.

Buat masa ini, empat varian menular di peringkat global terdiri Alpha, Beta, Gamma serta varian terbaru, Delta yang dikesan boleh merebak dengan pantas.

Bagaimanapun, jawatankuasa itu mengingatkan perkara lebih buruk boleh berlaku pada masa depan, menunjukkan ‘kemungkinan besar untuk munculnya dan penyebaran global varian baharu serta lebih berbahaya dan sukar untuk dikendalikan’.

WHO mengisytiharkannya sebagai varian membimbangkan (VOC) selepas dilihat lebih mudah merebak, berbahaya dan berpotensi tidak memberi kesan selepas menerima perlindungan vaksin.

Pakar mengatakan, penggunaan pelitup muka, penjarakan fizikal, kebersihan tangan dan pengudaraan ruang dalaman yang lebih baik tetap menjadi kunci untuk mengurangkan jangkitan.

Mereka juga menekankan, perlunya vaksinasi sekurang-kurangnya membabitkan 10 peratus populasi setiap negara menjelang September ini serta pembahagian vaksin antara negara yang kaya dan miskin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here