Pfizer perkenal dos ketiga, dakwa tingkat imuniti 3 kali ganda

0
223
Gambar hiasan

CYBERJAYA – Suntikan dos ketiga vaksin Covid-19 keluaran Pfizer didakwa akan memberi imuniti sehingga tiga kali ganda terhadap jangkitan virus tersebut.

Syarikat farmaseutikal itu kini sedang memohon kelulusan daripada pihak Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) Amerika Syarikat untuk memberi suntikan ketiga atau dikenali sebagai ‘booster shot’.

Ia menyasarkan untuk selesaikan penyerahan dokumen permohonan kelulusan menggunakan suntikan ketiga pada individu yang berusia 16 tahun dan ke atas pada akhir minggu ini.

Justeru itu, pentadbiran Amerika Syarikat sebelum ini sudah mengumumkan untuk penggunaan dos ketiga dari vaksin Pfizer dan Mordena pada pertengahan September.

Langkah ini akan diteruskan sehingga mendapat kelulusan daripada pihak FDA.

Satu kajian telah dilakukan oleh pihak Pfizer BioNTech yang menyatakan bahawa seramai 306 individu yang disuntik sebanyak tiga dos menunjukkan tahap imunisasi meningkat lebih tiga kali ganda berbanding dua dos.

Selain itu, mereka juga hanya mengalami kesan sampingan yang biasa seperti keletihan yang ringan dan sederhana serta mengalami pening kepala.

Sehingga hari ini, beberapa negara telah meluluskan suntikan ketiga untuk tingkatkan perlindungan daripada wabak Covid-19 ini.

Bagaimanapun, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berpendapat data mengenai manfaat dan keselamatan berkaitan dos ketiga belum dapat disimpulkan.

WHO juga turut berharap suntikan ketiga vaksin Covid-19 dapat ditangguhkan bagi memastikan semua negara mendapat akses vaksin yang sama rata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here