Kehadiran sesi persekolahan secara bersemuka dihadkan 50 peratus murid

0
49
Dr. Radzi Jidin

CYBERJAYA – Kehadiran pelajar ke sekolah secara bersemuka hanya akan melibatkan 50 peratus jumlah pelajar pada satu-satu masa bagi mengurangkan kapasiti setiap kelas.

Menteri Kanan Pendidikan Datuk Dr. Radzi Jidin berkata, ia termasuklah melaksanakan penggiliran pada setiap minggu yang mana setiap murid di dalam kelas dibahagikan kepada dua kumpulan.

“Kelas akan dipecahkan kepada dua kumpulan untuk semua kelas, ini bermakna secara keseluruhan hanya 50 peratus daripada murid akan ke sekolah pada satu-satu masa.

“Had jumlah murid dalam setiap kelas hanya 50 peratus sahaja, sebagai contoh katakanlah kelas tingkatan 5A mempunyai murid 36 orang, maka tingkatan 5A dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu 18 orang kumpulan satu dan 18 kumpulan orang dua.

“Minggu pertama murid kumpulan A, kumpulan B secara PDPR, minggu kedua murid kumpulan B ke seklolah secara bersemukan dan kumpulan A di rumah untuk PDPR, begitulah seterusnya pusingan yang akan dilaksanakan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Sidang Media Pengoperasian Sekolah yang bersiaran secara langsung di sini, hari ini.

Jelasnya keputusan itu dibuat setelah melihat sekolah ditutup sekian lama, maka kerajaan menetapkan sebaiknya anak-anak ini kembali ke sekolah.

“Kita dapat mahu memastikan anak-anak ini dapat datang ke sekolah tapi dalam keadaan yang selamat kita bahagikan mereka kepada dua kumpulan.

“PDPR kali ini berbeza kerana guru mengajar di sekolah dan ada murid di rumah, guru-guru akan laksanakan bantu murid-murid buat persediaan di rumah.

“Di sekolah guru akan jelaskan konsep dan topik utama pada murid bahawa minggu hadapan di rumah ini antara perkara atau akan dilaksanakan.

“Guru akan beri garis panduan bahan-bahan boleh digunakan atau disediakan sendiri oleh guru atau sumber lain termasukd dari Televisyen Pendidikan atau khususnya TV Didik kami,” katanya lagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here