Pekerja Petronas dakwa 14 ahli keluarga maut akibat Covid-19 raih sumbangan lebih RM91,000

0
353
Polis

KOTA TINGGI – Pekerja kontraktor Petronas Pengerang yang ditahan pOlis selepas disyaki menyebarkan berita palsu kononnya kehilangan 14 ahli keluarga akibat Covid-19 didapati meraih sumbangan lebih RM90,000 daripada orang ramai yang bersimpati dengan nasibnya.

Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Superintendan Hussin Zamora berkata, Bahagian Siasatan Jenayah Komersil Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Tinggi menahan suspek berumur 45 tahun itu semalam selepas lelaki itu hadir ke Balai Polis Bayu Damai.

Beliau berkata, suspek ditahan ketika hadir sendiri ke balai polis dipercayai ingin membuat laporan bagi melindungi dirinya.

Menurutnya, siasatan mendapati suspek setakat ini dipercayai menerima sumbangan sebanyak RM91,000.

“Hasil maklumat dan siasatan mendapati suspek menyebarkan berita palsu bagi mendapatkan sumbangan derma sejak Jun lalu.

“Suspek kini direman selama empat hari dan kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

“Jika sabit kesalahan boleh dipenjara selama tempoh tidak kurang satu tahun dan tidak lebih dari sepuluh tahun, denda dan sebat juga boleh dikenakan,” katanya menerusi kenyataan media.

Hussin berkata, polis menasihatkan orang ramai supaya sentiasa berwaspada dan membuat penilaian sebelum membuat apa-apa sumbangan derma supaya tidak menjadi mangsa penipuan.

Terdahulu, Petronas menafikan dakwaan pekerja kontraktornya kehilangan 14 ahli keluarga akibat Covid-19.

Dalam satu mesej tular di media sosial, lelaki itu mendakwa berdepan ujian berat apabila kehilangan ahli keluarga sejak Jun hingga bulan ini.

Lelaki itu mendakwa mempunyai lapan anak dan kehilangan isteri serta tiga anaknya pada Jun dan Julai lalu.

Pada 2 September lalu, lelaki itu mendakwa lima lagi anaknya bersama ibu, kakak dan abang ipar serta dua anak mereka turut meninggal dunia.

Mesej tular itu turut memuatkan nombor akaun lelaki berkenaan bagi mereka yang ingin menyalurkan sumbangan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here