Pelancong ke Langkawi wajib jalani ujian saringan Covid-19

0
29
Langkawi

PUTRAJAYA – Semua pelancong yang ingin bercuti ke Langkawi bermula esok diwajibkan untuk menjalani ujian pengesanan Covid-19 sebelum memulakan perjalanan.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, ujian RT-PCR atau RTK-Antigen perlu dilakukan di mana-mana fasiliti kesihatan dan makmal swasta dalam tempoh 48 jam sebelum tarikh berlepas.

Khairy berkata, keputusan ujian yang dilakukan perlu dibawa bersama untuk pemeriksaan di pintu masuk, sama ada lapangan terbang atau terminal feri sebelum berlepas.

“Pelancong juga boleh membeli kit ujian kendiri saliva dan membawanya ke lapangan terbang atau terminal feri untuk menjalani ujian pengesanan Covid-19 di tempat saringan yang disediakan atau mereka boleh membeli kit ujian kendiri saliva melalui perkhidmatan yang akan disediakan pihak swasta di tempat saringan di lapangan terbang atau terminal feri dan menjalani ujian pengesanan di situ.

“Ujian pengesanan ini akan dilakukan terhadap individu dewasa (18 tahun ke atas) serta remaja dan kanak-kanak berusia 7-17 tahun. Bagi kanak-kanak berusia enam tahun dan ke bawah, hanya saringan gejala akan dilakukan mengambil kira keupayaan mereka untuk mengeluarkan saliva.

“Kumpulan kanak-kanak ini mesti bersama ibu bapa atau penjaga yang sudah lengkap vaksinasi, bukan kes positif atau kontak rapat kepada kes positif dan hendaklah mematuhi SOP yang ditetapkan.

“Ujian pengesanan COVID-19 yang dijalankan di lapangan terbang dan terminal feri terbabit akan dipantau dan disahkan oleh anggota kesihatan yang bertugas,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Khairy, pelancong yang negatif Covid-19 dibenarkan untuk meneruskan perjalanan, manakala individu yang positif tidak dibenarkan untuk meneruskan perjalanan dan akan diuruskan sebagaimana prosedur operasi standard (SOP) pengurusan kes positif Covid-19 dan kontak rapat yang sedia ada.

“Kejayaan Projek Rintis Langkawi sebagai gelembung pelancongan domestik pertama, seperti diumumkan Perdaan Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, pada 2 September lalu, sangat penting dalam menentukan hala tuju pembukaan destinasi gelembung pelancongan domestik yang seterusnya,” katanya.

Katanya, antara faktor yang dipertimbangkan dalam melaksanakan projek rintis Gelembung Pelancongan Langkawi itu termasuk liputan imunisasi lengkap penduduk dewasa di pulau terbabit yang mencapai 89.9 peratus manakala 91.8 peratus penduduk dewasa menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin dan kesediaan operator pelancongan untuk menerima kedatangan pelancong.

Pun begitu katanya, projek rintis itu perlu dilaksanakan dengan berhati-hati bagi memastikan ia berjalan lancar dan tidak menyebabkan berlakunya peningkatan kes serta kluster baharu.

Atas sebab itulah, katanya, kerajaan perlu memastikan setiap pelancong yang akan bercuti ke Langkawi sudah menerima vaksinasi lengkap, bukan kes positif Covid-19 dan bukan kontak rapat kepada kes positif.

“Saya ingin memberi penekanan bahawa pelaksanaan gelembung pelancongan ini tidak bermakna Kerajaan memberi kelonggaran kepada masyarakat untuk tidak mengamalkan tindakan kesihatan awam kendiri seperti memakai pelitup muka, penjarakan fizikal dan mencuci tangan dengan kerap,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here