Perlis benarkan semua masjid dibuka mulai Rabu

0
31
GAMBAR HIASAN

KANGAR – Perlis membenarkan semua masjid dibuka sepenuhnya mulai Rabu ini dengan pelaksanaan prosedur operasi standard (SOP) yang ketat.

Menurut Bernama, Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dalam titahnya menyebut, hanya anak kariah yang sudah melengkapkan vaksin Covid-19 akan dibenarkan hadir ke masjid.

“Maksud vaksin lengkap adalah selepas 14 hari dari tarikh menerima suntikan dos kedua bagi vaksin jenis Pfizer, Astrazeneca dan Sinovac.

“Bagi individu yang menerima vaksin jenis Johnson & Johnson dan Cansino adalah selepas hari ke-28 selepas tarikh suntikan dos,” titah baginda dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (Maips), malam tadi.

Tuanku Syed Faizuddin yang juga Yang Dipertua Maips bertitah, sebagai langkah kawalan dan penyelarasan, surau atau tempat solat umun lain masih ditutup melainkan mendapat kebenaran khas Maips atau Jabatan Agama Islam Perlis (Jaips).

Baginda bertitah, individu yang terbabit dengan aktiviti rentas sempadan tidak dibenarkan hadir ke masjid dalam tempoh dua minggu dari tarikh terakhir melakukan aktiviti itu, dan semua jemaah yang hadir di masjid perlu mematuhi SOP keselamatan dan kesihatan yang ditetapkan.

Selain solat fardu dan solat Jumaat, aktiviti lain yang turut dibenarkan adalah solat jenazah, kuliah agama, ceramah, akad nikah dan jamuan makan dengan cara mengedar makanan yang siap dibungkus, titah baginda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here