Status Undi 18 antara fokus Dewan Rakyat hari ini

0
19
Gambar hiasan

CYBERJAYA – Persidangan Parlimen hari ini dijangka memberi tumpuan kepada status pelaksanaan Undi 18 dan langkah pelaksanaannya.

Menurut Aturan Urusan Mesyuarat persidangan Dewan Rakyat, perkara itu terkandung semasa sesi Pertanyaan Bagi Jawab Lisan yang akan diajukan oleh Gobind Singh Deo (PH-Puchong) kepada Perdana Menteri.

Ini berikutan Rang Undang-Undang (RUU) Perlembagaan (Pindaan) 2019 bagi menurunkan had kelayakan mengundi kepada 18 tahun sudah pun diluluskan di Parlimen pada Julai 2019 dengan sokongan majoriti dua pertiga ahli dewan.

Pada sesi soal jawab lisan itu juga, Datuk Zakaria Mohd Edris (Bersatu- Libaran) meminta Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi untuk menyatakan jumlah perbelanjaan yang telah dibelanjakan untuk program vaksinasi di seluruh negara mengikut Pusat Pemberian Vaksin (PPV).

Sementara itu, Cha Kee Chin (PH-Rasah) pada sesi Pertanyaan Menteri akan meminta Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna untuk menyatakan sama ada kementerian akan menurunkan harga maksimum Kit Ujian Kendiri Covid-19 secara berperingkat daripada harga siling RM19.90 yang ditetapkan ketika ini.

Persidangan Dewan Rakyat hari ini juga akan menyambung semula perbahasan Titah Diraja.

Mesyuarat Penggal Keempat Parlimen ke-14 adalah sidang Parlimen yang pertama di bawah kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Persidangan Dewan Rakyat kali ini akan berlangsung selama 17 hari hingga 12 Oktober.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here