Suhakam tolak dasar suntikan wajib majikan, diskriminasi pekerja

0
116
Gambar hiasan

CYBERJAYA – Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) mengingatkan majikan agar tidak mengenakan syarat vaksinasi wajib kepada kakitangan atau mendiskriminasi pekerja yang enggan diberi vaksin.

Sebaliknya, Suhakam mahu majikan supaya terus mencari inisiatif untuk menggalakkan pekerja mereka mengambil suntikan tersebut.

Dalam kenyataan dikeluarkan hari ini, Suhakam mendakwa pihaknya menerima sejumlah aduan mengenai tindakan diskriminasi dalam bentuk sekatan yang dikenakan terhadap pekerja yang masih belum divaksinasi.

Tindakan itu katanya termasuk tidak membenarkan pekerja kembali bekerja, terpaksa membayar ujian sendiri dan sekatan pergerakan ketika memasuki premis pejabat.

“Suhakam mahu kerajaan mengambil langkah segera untuk mengatasi masalah tersebut dengan mengambil pendekatan yang seimbang antara keutamaan kesihatan masyarakat dan hak untuk diperlakukan dengan adil tanpa diskriminasi.

“Selain itu, kerajaan juga perlu memperluaskan peranan dan fungsi pusat mediasi Covid-19 untuk memberi bantuan kepada majikan yang mempunyai pertikaian dalam isu berkaitan dengan pandemik, termasuk status vaksinasi mereka, dengan majikan mereka,” katanya.

Suhakam bagaimanapun menyambut baik pengumuman kerajaan baru-baru ini untuk mengizinkan mereka yang telah diberi vaksin sepenuhnya kebebasan mengakses pelbagai tempat, makan dan melakukan perjalanan domestik.

Suhakam setuju dengan kerajaan untuk mengenakan sekatan tertentu pada orang yang belum menyelesaikan vaksinasi mereka dan yang lain yang memilih untuk tidak diberi vaksin kerana ini diperlukan untuk mengekang penyebaran virus.

“Orang ramai harus sedar bahawa langkah-langkah ini bertujuan untuk melindungi rakyat.

“Bagaimanapun, pelaksanaan sekatan tidak sepatutnya menghalang siapa sahaja untuk menikmati hak asasi mereka, termasuk akses kepada pendidikan, makanan dan rawatan perubatan,” ujarnya.

Suruhanjaya itu juga mengatakan bahawa sekatan-sekatan ini hanya harus ditegakkan sebagai tindakan sementara hingga saat imuniti kelompok dicapai atau ketika pandemi beralih ke fasa endemik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here