Malaysia sedia kembali jadi hab pelaburan-PM

0
17
Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, Malaysia kini bersedia untuk kembali untuk menjadi hab pelaburan serantau dan antarabangsa.

Ismail Sabri berkata, kejayaan tersebut adalah hasil kerjasama konsep Keluarga Malaysia terutamanya selepas aktiviti rentas negeri dibenarkan.

Katanya, di sebalik pandemik Covid-19, Malaysia perlu memperkasa daya kreativiti dan inovasi dalam meningkatkan pelaburan.

“Salah satu kaedah yang telah berjaya kita lakukan adalah program vaksinasi, yang dirangka kerajaan untuk memastikan persekitaran selamat untuk pelabur.

“Hasilnya, Malaysia kini bersedia kembali untuk menjadi hab pelaburan serantau dan antarabangsa. Ini adalah hasil kebersamaan Keluarga Malaysia.

“Hari ini, gelembung selamat untuk semua perniagaan dengan norma baharu sudah dilaksanakan,” katanya dalam ucaptama Invest Malaysia 2021 yang disampaikan secara maya hari ini.

Ismail Sabri juga menegaskan, kerajaan menyasarkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada kadar 4.5 peratus hingga 5.5 peratus setahun dalam tempoh lima tahun.

Dalam pada itu, beliau memaklumkan, Malaysia menyediakan persekitaran paling kondusif bagi komuniti perniagaan untuk melabur.

“Kita merupakan pintu masuk ke pasaran ASEAN melalui Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP).

“Dalam kalangan 15 negara RCEP sahaja, menjana hampir 30 peratus daripada KDNK global.

“Dianggarkan bahawa, keseluruhan pendapatan KDNK negara-negara ini akan meningkat sebanyak USD174 bilion pada tahun 2030.

“Ini akan memberikan Perusahaan Mikro Kecil dan Sederhana kita lebih banyak peluang dalam pasaran serantau yang lebih luas,” jelas Ismail Sabri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here