Pegawai SPRM edar dadah ditahan untuk bantu siasatan

0
89
Gambar hiasan

CYBERJAYA – Pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang sebelum ini ditahan berhubung dakwaan mencuri wang tunai RM25 juta turut disiasat atas kesalahan terbabit dalam aktiviti pengedaran dadah.

Suspek dipercayai terbabit dalam kegiatan pengedaran dadah sejak setahun lalu.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman, Datuk Razarudin Husain, berkata suspek kini ditahan di bawah Akta Dadah Berbahaya (Langkah-Langkah Pencegahan Khas) 1985 (LLPK).

“Suspek kini ditahan selama 60 hari untuk membolehkan siasatan lanjut terhadapnya dijalankan namun kami yakin tidak akan mengambil masa yang lama untuk melengkapkan siasatan.

“Selepas siasatan ini selesai dijalankan, pihak kami akan merujuk kertas siasatan terhadap Bahagian Undang-Undang, Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk tindakan selanjutnya,” katanya memetik laporan Harian Metro.

Razarudin berkata suspek pada mulanya ditahan kerana memiliki dadah jenis Eramin 5 selain ujian air kencing yang dijalankan juga didapati positif susulan laporan yang dibuat oleh SPRM.

“Dalam kes ini juga pihak JSJN turut menahan dua lelaki yang didapati positif dadah, mereka adalah saksi dalam melengkapkan siasatan,” katanya.

Suspek ditahan kerana memiliki dadah, senjata api dan peluru pada 21 September lalu dan dadah berkenaan ditemui di dalam pejabatnya di Ibu Pejabat SPRM, Putrajaya.

Suspek adalah salah seorang dari tiga pegawai SPRM yang ditahan selepas disiasat berhubung kehilangan barang kes membabitkan wang tunai USD$6 juta (RM25 juta) baru-baru ini.

SPRM kemudian mengeluarkan kenyataan bulan lalu mendakwa tiga pegawainya ditahan bagi membantu siasatan berhubung dakwaan penyalahgunaan kuasa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here