Pencegahan Covid-19 di PRN Melaka jadi tumpuan persidangan Dewan Rakyat hari ini

0
3
Gambar hiasan.

CYBERJAYA – Langkah pencegahan jangkitan Covid-19 menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dijangka menjadi tumpuan persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Menurut Aturan Urusan Mesyuarat, perkara itu dijadual dibangkitkan semasa sesi soal jawab lisan Waktu Pertanyaan Menteri yang akan diajukan Steven Choong Shiau Yoon (Bebas-Tebrau) kepada Perdana Menteri.

Datuk Robert Lawson Chuat (GPS-Betong) pula meminta Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna menyatakan inisiatif Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) berkaitan pengenalan mekanisme penyelamat korporat untuk membantu entiti perniagaan bermasalah, lapor Bernama.

Pada sesi jawab lisan, Wong Kah Woh (PH-Ipoh Timur) akan meminta menteri kesihatan menyatakan sama ada kementerian sedang atau telah mula meneliti kesesuaian dan keberkesanan penggunaan vaksin Covid-19 bagi kanak-kanak berumur 12 tahun ke bawah.

Rusnah Aluai (PH-Tangga Batu) pula meminta menteri sumber manusia untuk menyatakan pendirian kerajaan untuk menaikkan gaji minimum pada kadar RM1,200 sebulan memandangkan sejumlah besar rakyat terbeban akibat pandemik Covid-19.

Selain itu, sebanyak 10 Rang Undang-Undang disenaraikan dalam Aturan Urusan Mesyuarat dan Usul-usul untuk bacaan kali kedua, hari ini.

Antaranya Rang Undang-Undang Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (Pindaan) 2021, Rang Undang-Undang Pemuliharaan Hidupan Liar (Pindaan) 2021 dan Rang Undang-Undang Harta Pusaka Kecil (Pembahagian) (Pindaan) 2021.

Persidangan Dewan Rakyat kali ini akan berlangsung selama 32 hari hingga 16 Dis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here