Perlis buka masjid sepenuhnya

0
31
Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail

KANGAR – Individu yang sudah lengkap dua dos vaksin Covid-19 akan dapat ke masjid berikutan pengumuman operasi penuh rumah ibadat itu di seluruh negeri ini bermula esok.

Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah, kelonggaran prosedur operasi standard (SOP) itu diberikan bertujuan untuk pengimarahan masjid secara berperingkat.

Titah baginda, kebenaran itu diberikan hanya kepada mereka yang sudah divaksin sepenuhnya, termasuk dewasa dan kanak-kanak.

“Selari dengan suasana semasa dan kebenaran diumumkan kerajaan, beberapa perkara terdahulu yang dihadkan dengan ini dibenarkan seperti tiada lagi had kehadiran hanya kepada anak kariah dan mereka yang terlibat dengan aktiviti rentas negeri juga dibenarkan hadir ke masjid.

“Namun bagi mereka yang berstatus ‘Person Under Investigation’, ‘Person Under Surveillance’ dan berisiko dijangkiti, bergejala seperti demam, sesak nafas, sakit tekak, selesema tidak dibenarkan hadir ke masjid,” titah baginda dalam kenyataan dipetik Bernama hari ini

Baginda bertitah, sebarang sentuhan fizikal seperti bersalaman adalah dilarang dan penjarakan fizikal perlu terus diamalkan sama ada ketika mendirikan solat, sesi kuliah atau ceramah.

Tuanku Syed Faizuddin yang juga Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) bertitah jemaah juga digalakkan memakai pelitup separuh muka jenis N95 atau K95 dengan kaedah dua pelitup muka, dilengkapkan dengan pelindung muka (face shield).

“Semua aktiviti pengimarahan sama ada solat fardu, solat Jumaat, solat jenazah, kuliah agama, ceramah dan akad nikah dibenarkan dengan syarat pematuhan SOP. Namun aktiviti jamuan hendaklah dilaksanakan secara edaran.

“Semua masjid di seluruh Perlis tertakluk kepada arahan SOP ini, manakala surau atau tempat solat umum kekal tidak dibuka. Larangan ini termasuk kepada agensi, institusi, parti, maahad tahfiz, melainkan dengan kebenaran khas daripada MAIPs,” titah baginda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here