Sultan Johor mahu tindakan tegas diambil terhadap pihak ‘lepaskan’ Pulau Batu Puteh

0
1662
Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar

CYBERJAYA – Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar bertitah supaya tindakan tegas diambil terhadap pihak bertanggungjawab yang tidak meneruskan permohonan semakan dan pentafsiran kes Pulau Batu Puteh sehingga menyebabkan Johor hilang kedaulatan terhadap pulau itu kepada negara jiran.

Baginda bertitah, penjelasan perlu diberikan di sebalik tindakan oleh kerajaan ketika pentadbiran Tun Dr. Mahathir Mohamad pada tahun 2018 untuk tidak meneruskan permohonan semakan ke atas penghakiman kes Pulau Batu Puteh di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

“Tindakan sedemikian seolah-olah mengalah sebelum masuk gelanggang. Kenapa keputusan untuk tidak meneruskan permohonan itu diambil sedangkan kita telah menemui bukti baharu yang berpihak kepada kita? Ini yang menyebabkan saya cukup terkilan.

“Mengapa soal kedaulatan Johor seolah-olah tidak penting kepada kerajaan pada waktu itu? Adakah kita negeri anak tiri? Kalau tak suka Johor.

“Cuba kalau Malaysia kehilangan Pulau Langkawi kepada Thailand, bagaimana rasa orang Kedah agaknya?

“Saya mahu pasukan petugas khas yang ditubuhkan oleh Perdana Menteri dapat menjelaskan punca kerajaan sewaktu pimpinan Dr. Mahathir menarik balik semakan kes berkenaan. Ambil tindakan setegas-tegasnya jika benar berlaku kekhilafan. Ini adalah soal kedaulatan kita,” titah Baginda kepada Royal Press Office hari ini.

Dalam pada itu baginda bertitah, Menteri Besar Johor, Datuk Hasni Mohammad dalam satu kenyataan telah memaklumkan kerajaan negeri Johor memberi jaminan akan bekerjasama dan membantu pasukan petugas khas Kerajaan Persekutuan.

Penubuhan pasukan itu telah diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri bagi membuat kajian menyeluruh, meneliti dan mencadangkan pilihan yang bersesuaian dengan mendapatkan pandangan daripada pakar perundangan antarabangsa berkenaan kes Pulau Batu Puteh.-MT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here