Hidilyn ucap terima kasih kepada Melaka dengan naik taraf pusat latihan angkat berat

0
86
Aksi Hidilyn pada temasya Sukan Olimpik di Tokyo, baru-baru ini.

MELAKA – Jaguh angkat berat Filipina, Hidilyn Diaz dilaporkan bakal membina sebuah pusat latihan di Kampung Kesang Tua, Melaka dengan menaik taraf kemudahan sedia ada bagi pembangunan sukan itu sebagai tanda penghargaan serta terima kasih kepada negeri itu.

Laporan Bernama menyebut, pemenang pingat emas Olimpik pertama Filipina itu, yang sedang menjalani kuarantin di kampung berkenaan menyatakan hasratnya, selain memperuntukkan wang sendiri berjumlah RM100,000 bagi merealisasikan projek tersebut.

Perkara itu dimaklumkan oleh Naib Presiden Persatuan Angkat Berat Malaysia (PABM), Ahmad Janius Abdullah kepada Bernama, hari ini.

“Malam tadi Hidilyn menghubungi saya dan berbincang mengenai hasratnya menaik taraf tempat berlatih untuk digunakan oleh atlet angkat berat negara ini. Beliau memaklumkan atlet Filipina turut berminat mengadakan latihan di pusat berkenaan, sebagai persediaan mereka menghadapi pelbagai kejohanan.

“Beliau meminta saya untuk bertemu dengan kontraktor pada hari ini bagi membina dewan gimnasium angkat berat dan asrama untuk kemudahan atlet menginap di situ, selain mahu projek pembinaan itu dipercepatkan,” kata Ahmad Janius.

Hidilyn tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Sabtu lepas seterusnya menjalani kuarantin di Kampung Kesang Tua hingga 5 Nov ini.

Mengulas lanjut, Ahmad Janius berkata usaha itu sewajarnya dimanfaatkan sepenuhnya oleh atlet negara ini, untuk menimba ilmu dan pengalaman berlatih bersama juara Olimpik tersebut di samping melahirkan atlet yang mampu diketengahkan sekali gus mengembalikan kegemilangan sukan angkat berat di Malaysia.

“Bahkan selepas kejayaan Hidilyn yang mendapat liputan meluas, pihak kita juga menerima permintaan daripada beberapa persatuan angkat berat seperti dari Thailand dan India, yang mahu turut serta berlatih di tempat sama.

Sebelum ini, nama Kampung Kesang Tua menjadi tumpuan susulan kemenangan atlet berusia 30 tahun itu di temasya Olimpik Tokyo baru-baru ini, selepas Hidilyn dikatakan terkandas dan menjalani latihan di Malaysia sejak Januari tahun lepas berikutan sekatan pergerakan akibat penularan Covid-19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here