KKM sediakan unjuran jumlah doktor kontrak diserap ke jawatan tetap

0
15
Kira-kira 50 orang doktor kontrak yang sertai gerakan Hartal Doktor Kontrak di Hospital Kuala Lumpur. foto/ Farid Janudin

KUALA LUMPUR – Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, tiada jaminan untuk menyerap kesemua doktor kontrak ke jawatan tetap.

Bagaimanapun kata Khairy, kerajaan akan meletakkan unjuran keperluan agar doktor kontrak diserap ke perkhidmatan tetap.

Katanya, unjuran keperluan tersebut sedang disediakan oleh Kementerian Kesihatan sebelum dikemukakan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

“Unjuran itu kita sedang sediakan kerana untuk masa sekarang ini JPA minta unjuran daripada Kementerian Kesihatan berapa ramai yang diperlukan untuk tahun mendatang. 

“Sebab itu kita dalam proses menyediakan unjuran supaya kita dapat kemukakan kepada JPA dan Kementerian Kewangan tentang keperluan berdasarkan unjuran dan keperluan untuk dilantik secara tetap.

“Ini adalah masalah legasi lama yang perlu kita atasi segera dan saya tidak pasti dapat serap semua di bawah kontrak tetapi kita mula dengan unjuran keperluan dahulu.

“Saya pasti keperluan itu kita akan usahakan supaya jumlah itu dapat kita serapkan dalam perkhidmatan tetap,” katanya bagi menjawab soalan tambahan di Dewan Rakyat hari ini.

Terdahulu, Datuk Azizah Dun (GPS-Beaufort) meminta kerajaan menjelaskan berapa jumlah keperluan doktor tetap yang diperlukan dan apakah implikasi kewangan sekiranya kesemua doktor kontrak ini dilantik ke jawatan tetap.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here