PM tegur agensi kerajaan, GLC dan swasta abaikan Bahasa Melayu

0
26

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika berucap merasmikan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu (PABM) Piala Perdana Menteri 2021, di Dewan Sultan Iskandar Universiti Teknologi Malaysia (UTM) malam tadi

JOHOR BAHRU –  Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, menegur agensi kerajaan, syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan swasta di negara ini kerana lebih mengutamakan Bahasa Inggeris berbanding Bahasa Melayu.

Sehubungan itu, Perdana Menteri meminta supaya Bahasa Melayu digunakan dalam program yang dianjurkan dengan meluas selepas ini termasuk dalam majlis, mesyuarat, persidangan, projek dan produk mereka.

“Adalah menjadi peranan kita sebagai rakyat Malaysia untuk memastikan Bahasa Melayu terus berkembang. Ketika ini, sudah menjadi trend untuk tidak menggunakan Bahasa Melayu dalam program swasta, malah GLC dan agensi kerajaan.

“Mesyuarat agensi dan GLC juga menggunakan Bahasa Inggeris. Malah, penggunaan nama syarikat, projek perumahan dan jenama produk kini menjadi lumrah dengan tidak juga menggunakan Bahasa Melayu.

“Saya berharap setiap persidangan, mesyuarat dan lain-lain mesti menggunakan Bahasa Melayu selepas ini. Siapa lagi boleh mengangkat Bahasa Melayu melainkan kita sendiri,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu (PABM) Piala Perdana Menteri 2021, di Dewan Sultan Iskandar Universiti Teknologi Malaysia (UTM) malam tadi

Hadir sama, Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad dan Naib Canselor UTM, Datuk Prof Dr Ahmad Fauzi Ismail.

PABM 2021 mengumpulkan 78 peserta dari 36 negara melalui tiga kategori dipertandingkan iaitu Pelajar Antarabangsa, Alam Melayu dan Pelajar Antarabangsa yang telah menetap di Malaysia.

Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata, kerajaan juga komited untuk memastikan dasar-dasar yang digubal menyokong usaha pemartabatan Bahasa Melayu.

“Kita mahu mengulangi sejarah kegemilangan bahasa Melayu, dengan menjadikan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengungkap ilmu dan bahasa antarabangsa abad ke-21.

“Untuk itu, kerajaan sangat menggalakkan pelaksanaan program danaktiviti kebahasaan dan kesusasteraan yang dapat menyemarakkan lagi roh kecintaan terhadap bahasa Melayu.

“Malah, Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67(Akta 32) turut menyatakan bahawa bahasa kebangsaan hendaklah digunakan bagi maksud urusan rasmi.

“Dalam konteks sektor awam secara keseluruhannya pula,pemerkasaan penggunaan bahasa kebangsaan dalam perkhidmatan awam digariskan melalui PekelilingPerkhidmatan Bilangan 1 Tahun 2020 oleh JabatanPerkhidmatan Awam (JPA),” katanya.

Katanya, yakyat Malaysia harus berasa bangga kerana Bahasa Melayu bukan sahaja masih diguna pakai di peringkat antarabangsa tetapi menduduki tangga ke-10 bahasa paling popular penggunaannya di dunia.

Katanya, pada masa ini terdapat lebih 6,000 bahasa yang masih diguna pakai, akan tetapi hanya 20 bahasa sahaja yang dikategori dan diberi taraf bahasa rasmi termasuk Bahasa Melayu.

“Sebagai Keluarga Malaysia dan empunya bahasa ibunda ini, kita harus berasa bangga kerana di celah-celah ruang penguasaan teguh Bahasa Inggeris, Bahasa Melayu tetap ampuh mencorak ritma yang tersendiri dan sentiasa mekar di persada tamadun dunia,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here