632,000 petani dan pesawah terjejas ekoran kenaikan harga baja dan racun

0
11
Semenjak pandemik melanda negara, harga baja didapati meningkat hampir 30 peratus manakala harga racun pula meningkat hampir 100 peratus.

KUALA LUMPUR – Lebih 632,000 petani dan pesawah terkesan dengan kenaikan harga baja dan racun, kata  Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani (MAFI), Datuk Seri Dr Ronald Kiandee.

Beliau berkata, situasi berkenaan menyebabkan berlakunya peningkatan kos pengeluaran sekali gus mengurangkan pendapatan petani.

Ronald berkata, semenjak pandemik melanda negara, harga baja didapati meningkat hampir 30 peratus manakala harga racun pula meningkat hampir 100 peratus.

“Kenaikan kos bahan mentah yang melibatkan hasil petroleum dan sumber asli, peningkatan kos logistik serta kadar tukaran mata wang asing merupakan antara faktor utama mempengaruhi peningkatan harga itu.

“Secara umumnya, petani mengalami peningkatan kos input pertanian sebanyak 21 peratus bagi kategori sayur daun dan 17 peratus masing-masing bagi kategori sayur buah dan buah-buahan berikutan peningkatan harga baja dan racun.

“Manakala, pesawah padi mengalami peningkatan kos sebanyak 11.9 peratus khususnya disebabkan peningkatan harga racun.

“Dalam hal ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob baru-baru ini telah mengumumkan beberapa langkah intervensi khususnya bagi membantu petani dan pesawah yang terjejas,” katanya dalam jawab lisan di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan daripada Datuk Seri Abdul Azeez Rahim (BN – Baling) yang bertanya sejauh mana kaedah kementerian mengawal dan mengurus trend perubahan harga bekalan baja dan racun yang naik mendadak.

Dalam perkembangan berkaitan, Ronald berkata, MAFI telah mengemukakan cadangan kepada Kementerian Kewangan untuk kerajaan menawarkan insentif tambahan kepada petani yang terjejas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here