Mara taja 2,288 pelajar cemerlang lanjut pengajian ke luar negara

0
89
Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid menyampaikan simbolik surat tawaran kepada Nurul Hanis sempena Program 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) di sini hari ini

KUALA LUMPUR – Majlis Amanah Rakyat (Mara) terus memperkasakan sektor modal insan dalam bidang pendidikan dengan menawarkan pinjaman pelajaran ke luar negara kepada 2,288 pelajar.

Menurut Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid, Mara masih mengamalkan dasar penghantaran pelajar ke luar negara terutamanya kepada pelajar cemerlang untuk menyambung pengajian di pelbagai peringkat pengajian bermula daripada ijazah pertama hingga ke peringkat profesional dan doktor falsafah.

“Pelaksanaan program ini adalah selari dengan hasrat kerajaan dalam menghasilkan modal insan yang berkualiti, bertaraf global yang bukan sahaja berjaya dalam akademik tetapi mempunyai akhlak dan sahsiah terpuji serta berketerampilan.” katanya selepas Majlis Simbolik Penyerahan Surat Tawaran kepada tiga orang pelajar tajaan Mara sempena Program 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) di sini hari ini.

Turut hadir, Timbalan Menteri KPLB, Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad; Ketua Setiausaha KPLB, Datuk Ramlan Harun dan Ketua Pengarah Mara, Datuk Azhar Abdul Manaf.

Antara pelajar yang menerima tawaran itu ialah Irfan Shamer Burhanudin yang bakal menyambung pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda Pengajian Islam (Usulluddin) di Universiti Al Albayt, Jordan.

Nurul Hanis Muhammad pula menerima tajaan melalui Profesional Development Programme (Pro-P) untuk mengikuti pengajian Perakaunan-ACCA di University of South Wales, United Kingdom manakala Noorshafrina Zulkalnain ditawarkan melanjutkan pengajian Ijazah Sarjana Applied Mathematics & Physics di Moscow Institute of Physics & Technology, Rusia melalui tajaan Graduate Excellence Programme (GREP).

Dalam pada itu Mahdzir berkata, pada tahun ini sahaja Mara telah menaja seramai 57,351 orang pelajar untuk menyambung pengajian di dalam dan luar negara.

Katanya, daripada jumlah itu, 52,556 pelajar menyambung pengajian di dalam negara dan 4,795 pelajar ke luar negara.

Beliau berkata, ia melibatkan program pinjaman pelajaran Mara peringkat siswazah (YTP), TESP, STEP dan pasca siswazah (GREP & Pro-P).

Mahdzir berkata, Mara mengamalkan polisi tajaan 89 peratus kepada golongan B40, 10 peratus untuk golongan M40 dan satu peratus kepada golongan T20.

“Melalui peruntukan yang disediakan, ini membuktikan kerajaan menerusi Mara terus komited dalam agenda pemerkasaan bumiputera terutama mereka yang datang daripada masyarakat luar bandar untuk menjadi tulang belakang kepada asas pembangunan negara,” katanya-MT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here