Transformasi kehakiman, Parlimen perkukuhkan sistem demokrasi negara

0
8
ISMAIL SABRI

CYBERJAYA – Kesediaan kerajaan untuk melaksanakan transformasi di dalam sistem kehakiman adalah bagi memperkukuhkan sistem demokrasi di negara ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pelaksanaan transformasi berkenaan adalah seiring dengan Transformasi Parlimen yang sedang dilaksanakan kerajaan.

Ismail Sabri berkata demikian ketika menyampaikan Perutusan Tahun Baharu 2022 yang turut disiarkan di stesen-stesen televisyen tempatan, malam tadi.

Dalam perutusan tersebut, beliau turut menyentuh mengenai Memorandum Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik yang dimeterai pada 13 Sept lepas.

Beliau berkata, MoU itu berjaya mengatasi cabaran ketidakstabilan politik negara yang berlaku pada 2021.

Cabaran berkenaan, katanya, yang mengancam agenda pemulihan dan perpaduan negara keseluruhannya, ditangani atas semangat Keluarga Malaysia dan merentasi perbezaan politik.

“Melalui kestabilan ini, Alhamdulillah, Rancangan Malaysia ke-12 (RMK12) diluluskan tanpa sebarang pindaan pada 7 Okt, begitu juga dengan Bajet 2022 turut lulus dengan sokongan majoriti pada 13 Dis lepas.

“Saya amat gembira dan terharu apabila Rang Undang-undang Perlembagaan (Pindaan) 2021 berkaitan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) diluluskan dengan sokongan kesemua Ahli Parlimen yang hadir seramai 200 orang,” katanya lagi.

Ismail Sabri berkata perkara itu membuktikan semangat kesatuan yang dapat dicapai dalam perbezaan dan turut mengucapkan terima kasih kepada setiap Ahli Parlimen yang menyokong.

Selaras dengan nilai kebersamaan yang terangkum dalam konsep dan falsafah Keluarga Malaysia, beliau percaya Ahli-Ahli Parlimen akan turut menyokong beberapa Rang Undang-undang yang bakal dibentangkan.

“Seperti Rang Undang-Undang Anti-Lompat Parti, Pindaan Perlembagaan serta lain-lain pindaan undang-undang dan Transformasi Parlimen. Semangat kebersamaan ini sudah pasti akan menambahkan lagi kestabilan politik di negara ini,” katanya.

MoU itu dimeterai Kerajaan Persekutuan dan Pakatan Harapan (PH) bagi membentuk satu kerjasama dwipartisan dengan menjulang semangat Keluarga Malaysia.

MoU itu mempunyai enam agenda merangkumi pemerkasaan pelan Covid-19, transformasi pentadbiran, pembaharuan Parlimen, kebebasan institusi kehakiman, Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan pembentukan jawatankuasa pemandu.

Ia juga antaranya menyatakan kerajaan bersetuju tidak akan mengusulkan pembubaran Parlimen sebelum 31 Julai 2022 dan kerjasama itu adalah selaras dengan titah Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang menasihatkan semua pihak supaya mengamalkan demokrasi bermusyawarah dalam mencari penyelesaian kepada apa-apa jua permasalahan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here