Waspada gelombang baharu Covid-19, hospital swasta bersedia bantu beri dos penggalak

0
19
Gambar arkeb Foto / FaridJanudin

CYBERJAYA – Orang ramai digesa untuk berwaspada dan sentiasa berjaga-jaga kerana berkemungkinan gelombang baharu Covid-19 boleh melanda negara terutama dengan kemunculan varian Omicron pada masa sekarang.

Presiden Persatuan Hospital Swasta Malaysia, Datuk Dr Kuljit Singh berkata, justeru pemberian dos penggalak penting susulan pihaknya merekodkan beberapa peningkatan baru-baru ini dalam kemasukan pesakit Covid-19 ke unit rawatan rapi (ICU) dan wad biasa membabitkan kategori tiga hingga lima.

“Bagaimanapun, jumlah kemasukan tidak membimbangkan seperti beberapa bulan lalu namun garis panduan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan maklumat daripada badan antarabangsa mesti dipatuhi.

“Ini kerana, tidak mustahil boleh berlakunya gelombang baharu jangkitan dan kita harus berhati-hati dengan varian Omicron pada masa ini.

“Untuk itu, kami akan bekerjasama dengan KKM dan ProtectHealth berdasarkan mana-mana arahan supaya boleh membantu menyelesaikan proses vaksinasi penggalak dengan apa sahaja sumber yang kami ada di hospital swasta,” katanya pada kenyataan di sini, hari ini.

Pada masa sama, Dr Kuljit berkata, banyak hospital swasta di negara ini yang menyediakan perkhidmatan kepada warganegara dan individu luar dalam suntikan dos penggalak berdasarkan temujanji yang ditetapkan oleh MySejahtera.

Beliau berkata, ia berjalan dengan lancar sebelum ini terutama membabitkan kerjasama daripada individu yang berusia 60 tahun ke atas.

“Namun terdapat kebimbangan kerana ada yang tidak hadir untuk vaksin penggalak dengan pelbagai sebab.

“Kami menggesa orang ramai untuk mendapatkan dos penggalak mereka di hospital swasta tertentu seperti yang disenaraikan dalam MySejahtera.

“Perkhidmatan yang disediakan hospital swasta untuk pemberian dos penggalak adalah percuma dan ini adalah usaha kami untuk membantu kerajaan,” katanya.

Beliau berkata, sejak tahun lalu, hospital swasta menyediakan ventilator kepada hospital kerajaan dan mula merawat pesakit Covid-19 selain mengambil bahagian dalam program vaksinasi sebagai Pusat Pemberian Vaksin (PPV).

“Kami akan terus berusaha dan bekerja bersama kerajaan dalam pandemik ini kerana ia banyak memberikan manfaat termasuk kepada pesakit,” katanya.

Semalam, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, suntikan dos penggalak akan menjadi syarat bagi seseorang dikategorikan sebagai lengkap vaksin bermula Februari tahun depan dan untuk terus menikmati kemudahan serta kelonggaran yang diberikan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here