79.5 peratus sudah terima wang ihsan-PM

0
6
Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengagihkan Bantuan Wang Ihsan (BWI) kepada mangsa banjir

CYBERJAYA – Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan seramai 39,255 atau 79.5 peratus daripada 49,394 ketua isi rumah terlibat banjir telah menerima Bantuan Wang Ihsan (BWI) RM1,000 setakat pukul 1 tengah hari, hari ini.

Perdana Menteri dalam ciapan di Twitternya berkata, mereka yang masih belum mendaftar boleh segera menghubungi Pusat Kawalan Operasi Bencana (PKOB) dan Pegawai Daerah untuk bantuan segera kerajaan Persekutuan.

“Setakat jam 1.00 pm hari ini, seramai 39,255 bersamaan 79.5 peratus ketua isi rumah telah menerima Bantuan Wang Ihsan (BWI) RM1,000.

“Kepada mereka yang masih belum mendaftar, segera hubungi PKOB dan Pegawai Daerah untuk bantuan segera Kerajaan Persekutuan,” katanya dalam ciapan tersebut.

Perdana Menteri sebelum ini mengumumkan Bantuan Banjir Keluarga Malaysia antaranya meliputi BWI sebanyak RM1,000 kepada setiap ketua isi rumah berbanding RM500 sebelum ini.

Bayaran bantuan berkenaan disalurkan sejak 27 Disember tahun lepas, iaitu 10 hari selepas kejadian banjir agak luar biasa yang melanda beberapa negeri termasuk Selangor, Pahang dan Negeri Sembilan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here