Alat tulis turut alami kenaikan harga

0
17

CYBERJAYA – Isu kenaikan harga bukan sahaja membelenggu barangan makanan, tetapi juga penjualan alat tulis.

Laporan Sinchew Daily menyebut, harga alat tulis sebenarnya telah dinaikkan secara berperingkat sejak tahun lalu.

Perkara itu didedahkan oleh Presiden Kehormat Persekutuan Pertubuhan Penjual Alat Tulis dan Buku Malaysia, Datuk Tey Tong Sing yang turut berkata, alat tulis yang diperbuat daripada plastik mencatatkan kadar kenaikan yang lebih besar.

Menurutnya, kenaikan harga merupakan keputusan yang sukar tetapi perlu dilaksanakan kerana tiga faktor iaitu kenaikan kos pengangkutan dan bahan mentah serta kadar pertukaran ringgit yang rendah.

Jelasnya, banyak alat tulis adalah dibuat daripada hasil petroleum dan kenaikan bahan mentah itu juga menyebabkan pergolakan harga untuk alat tulis plastik.

“Bukan sahaja kos pengangkutan luar negara, tetapi kos pengangkutan dalam negeri juga meningkat.

“Hakikatnya, harga untuk banyak barang telah meningkat dan kami juga terpaksa menaikkan harga jualan,” katanya dalam laporan Sinchew Daily itu.

Menurut Tong Sing, disebabkan peniaga faham kesusahan orang ramai yang berdepan pandemik, mereka hanya menaikkan harga secara berperingkat.

“Kenaikan harga dibuat secara perlahan-perlahan pada kadar lima atau 10 peratus supaya pengguna tidak berasa terbeban.

“Jika harga asal sebatang pen adalah RM1, kami akan menaikkannya ke RM1.05 atau RM1, bukannya menaikkan 40 peratus seperti dilaporkan oleh pihak tertentu,” katanya.

Beliau menambah, disebabkan persaingan daripada kedai francais seperti Mr. DIY dan ‘kedai dua ringgit’, peniaga alat tulis juga berhati-hati semasa menyelaraskan harga.

Katanya, persaingan daripada kumpulan-kumpulan besar menyebabkan kadar kenaikan harga dikawal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here