Banjir: KPLB terima 165 permohonan bina rumah baharu, 1,879 baik pulih rumah

0
14
Ketua Setiausaha KPLB, Datuk Ramlan Harun membantu menyemak permohonan salah seorang mangsa banjir di Pusat Sehenti Tabika Kemas, Bukit Changgang, hari ini.

CYBERJAYA – Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) menerima lebih 300 permohonan dan semakan kelayakan untuk pembaikan dan bina baharu rumah pasca banjir di bawah Inisiatif Rumah Kasih Keluarga Malaysia di Pusat Sehenti Tabika Kemas, Bukit Changgang, hari ini.

Menurut Ketua Setiausaha KPLB, Datuk Ramlan Harun, permohonan itu diterima hari ini selepas pusat sehenti itu dibuka.

“Pusat sehenti ini dibuka tiga hari bermula hari ini bagi menyedia saluran bagi memudah cara mangsa banjir mendaftar kelayakan melalui borang yang disediakan sebelum diserahkan kepada Pusat Kawalan Operasi Bencana (PKOB) daerah untuk diperaku Unit Penyelarasan Pelaksanaan Jabatan Perdana Menteri (ICU JPM).

“KPLB mengambil inisiatif ini untuk membantu melicin dan mempercepatkan proses pendaftaran dalam menyegerakan bantuan kepada mangsa banjir yang layak,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, KPLB memperuntukkan sebanyak RM50 juta di bawah Inisiatif Rumah Kasih Keluarga Malaysia dengan kadar bantuan RM15,000 untuk kerja-kerja pembaikan rumah, RM56,000 untuk membina baharu di Semenanjung dan RM68,000 untuk bina baharu di Sabah dan Sarawak.

Kakitangan KPLB membantu menyemak permohonan salah seorang mangsa banjir di Pusat Sehenti Tabika Kemas, Bukit Changgang, hari ini.

Katanya, KPLB juga telah memulakan kerja-kerja pembaikan Sabtu lalu membabitkan sembilan buah rumah mangsa banjir di Kuala Klawang,
Chennah dan Jelebu, Negeri Sembilan selain
empat buah rumah di Mentakab dan Temerloh, Pahang.

Beliau berkata, setakat ini KPLB telah menerima jumlah 1,879 unit rumah untuk baik pulih di kawasan banjir seluruh negara dan 165 adalah untuk bina baharu rumah.-MT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here