Kerajaan dan PLUS digesa beri RFID percuma, berjuta kenderaan sehari di lebuh raya

0
112
Lorong RFID lengang berikutan pengguna jalan raya masih lagi menggunakan sistem Smart Tag ketika tinjauan Malakat Tribune di Plaza Tol Bangi.

CYBERJAYA – Kerajaan dan PLUS Malaysia Berhad (PLUS) digesa untuk lebih fleksibel dalam penggunaan Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) di lebuh raya dalam pelaksanaan transaksi tol tanpa memansuhkan penggunaan kad Touch ‘n Go (TnG) yang sedia ada.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang pasir, Pulau Pinang, Faiz Fadzil berkata, Ini adalah kerana rakyat perlu diberikan pilihan dan tidak dipaksa dengan satu kaedah sahaja seolah-olah kita hidup di bawah pemerintah autokratik.

Beliau berkata, Kad TnG sedia ada lebih mesra pelanggan kerana boleh juga digunakan untuk kemudahan lain seperti parking kereta dan kenderaan awam LRT, MRT dan sebagainya.

“Kaedah penggunaan RFID sepenuhnya secara tunggal di tol lebuh raya jika dilaksanakan kelak, pasti menimbulkan masalah kepada pengguna apabila ia gagal berfungsi dengan baik.

“Lagipun, kad TnG boleh digunakan untuk banyak kereta, sedangkan pelekat RFID hanya boleh digunakan untuk satu kereta sahaja.

“Ini bermaksud, rakyat perlu membeli pelekat RFID bagi setiap kereta yang digunakan dan ini pasti menambah beban rakyat terutama golongan isi rumah M40.

“Sudahlah, lebih 20 peratus atau kira-kira 580,000 isi rumah daripada kumpulan M40 tergolong dalam B40 sekarang, kaedah ini pasti menambah beban golongan ini yang biasanya memiliki lebih daripada satu kereta,” kata Faiz dalam kenyataannya hari ini.

Menurut Faiz, kerajaan dan PLUS juga digesa untuk mengkaji semula kaedah ini supaya tidak membebankan golongan miskin bandar memandangkan kebanyakan pengguna lebuh raya adalah penduduk di kawasan bandar.

“Tidak sepatutnya, kerajaan dan PLUS mengutamakan kepentingan kroni dalam keadaan kehidupan rakyat yang susah sekarang, ekonomi negara yang masih meleset dengan kadar inflasi 3.3 peratus pada November 2021 dan harga barang yang semakin naik,” ujarnya.

Oleh itu katanya, kerajaan dan PLUS digesa untuk memberikan pelekat RFID ini secara percuma, kerana keuntungan pasti diperolehi melalui pembayaran tol melibatkan lebih kurang sejuta kenderaan sehari untuk menampung kos pelekat yang hanya bernilai beberapa ringgit sahaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here