KP SPRM fail saman fitnah terhadap penulis artikel

0
37
AZAM BAKI

CYBERJAYA – Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki hari ini memfailkan saman fitnah bernilai RM10 juta terhadap penulis artikel di sebuah portal berita, Lalitha Kunaratnam berhubung dakwaan pembelian saham syarikat pada tahun lalu.

Menurut peguamnya, Megat Abdul Munir, berkata tuntutan saman itu difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, siang tadi.

Megat memaklumkan, anak guamnya bertindak mengemukakan saman fitnah selepas Lalitha gagal memberi maklum balas terhadap surat tuntutan (LOD) bertarikh 6 Januari lalu.

“Defendan (Lalitha) menerusi peguam sebaliknya mengeluarkan kenyataan di Twitter menyatakan beliau kekal terhadap dakwaan seperti dalam penerbitan artikel yang anak guam kami berulang kali tegaskan ia adalah suatu tuduhan fitnah.

“Anak guam kami tidak mempunyai pilihan lain tetapi dengan memfailkan saman ini sebelum tempoh 14 hari dari tarikh LOD untuk menjaga nama baik, reputasi dan kedudukan profesionalnya,” kata Megat dalam satu kenyataan sebentar tadi.

Megat mendakwa Azam hanya menggunakan hak seperti diperuntuk dalam Perlembagaan Persekutuan dan perundangan berkaitan untuk mencari penyelesaian bersesuaian di mahkamah Malaysia memandangkan itu sahaja peluang jika hendak dibanding dengan perbicaraan oleh media.

“Anak guam kami tidak akan membuat sebarang kenyataan berhubung perkara terbabit dan menaruh kepercayaan terhadap sistem kehakiman di Malaysia bagi mengendalikan perbicaraan secara seadilnya.

“Kami sekali lagi mewakili anak guam kami menegaskan SPRM komited untuk melindungi pemberi maklumat yang tertakluk kepada Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010,” katanya lagi.

Azam Baki sebelum ini didakwa telah memiliki lebih RM4 juta saham dan waran dalam dua syarikat tersenarai, sewaktu menjadi Pengarah Siasatan SPRM antara 2015 dan 2016.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here