Long Tiger didakwa Rabu ini

0
6
Abdul Hamim Ab Hamid atau dikenali sebagai Long Tiger ditahan pihak berkuasa di Kedah selepas melarikan diri dari tahanan lokap Mahkamah Majistret Tangkak, Johor.

JOHOR BAHRU – Lelaki Rohingya, Long Tiger atau nama sebenar Abd Hamim Ab Hamid yang meloloskan diri dari lokap Mahkamah Majistret Tangkak pada 15 Disember lalu, dijangka didakwa di mahkamah, pada Rabu ini.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Razarudin Husain berkata, Abd Hamim akan didakwa di Mahkamah Majistret Tangkak.

“Long Tiger akan didakwa 19 Januari ini di Tangkak selepas perintah tahanan remannya berakhir,” katanya memetik laporan Harian Metro hari ini.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Serah Terima Tugas Jawatan Ketua Polis Johor dan Pengerusi Persatuan Keluarga Polis (PERKEP) Kontinjen Johor, di sini, hari ini.

Pada 6 Januari lalu, Abd Hamim, 33, dilaporkan masih direman selain menjalani kuarantin 14 hari di Penjara Sungai Udang, Melaka.

Pemangku Ketua Polis Johor, Datuk Khaw Kok Chin, dilaporkan berkata, Long Tiger direman dan dikuarantin mulai 5 Januari sehingga 18 Januari ini.

Long Tiger meloloskan diri dari lokap Mahkamah Majistret Tangkak, pada 15 Disember lalu, dipercayai dalam perjalanan menyelinap ke negara jiran sebelum ditahan di Jalan Kuala Ketil, Alor Setar, Kedah, pada 28 Disember.

Long Tiger meloloskan diri melalui pintu hadapan mahkamah ketika menunggu proses perbicaraan di bawah Seksyen 388 kerana pemerasan.

Dia juga masih mempunyai status perbicaraan di bawah Seksyen 506 kerana mengugut dan mengurung bekas pekerjanya serta kesalahan rogol di bawah Seksyen 376 di Mahkamah Sesyen Muar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here